Ökad efterfrågan på Finlandsinformation

Pressmeddelande 205/2006
28.6.2006

"Finlands stundande EU-ordförandeskap är ett exceptionellt tillfälle att göra vårt land mera känt i världen och att möta den ökade efterfrågan", berättar chefen för utrikesministeriets informations- och kulturavdelning Petri Tuomi-Nikula. Hundratals utländska journalister har redan besökt Finland för att träffa regeringsmedlemmar och andra experter. "Det verkar som om Finland nu skulle intressera utländska journalister ännu mer än under vårt första ordförandeskap."

Torsdag kväll den 29 juni anländer 60 Brysselkorrespondenter till Finland. Statsminister Matti Vanhanen presenterar det finländska EU-ordförandeskapets prioriteringar för dem vid en internationell presskonferens på fredagen. Gruppen träffar dessutom andra centrala ministrar och representanter för näringslivet och besöker förutom Helsingfors även Kotkaregionen på lördag och söndag.

När ordförandeskapet inleds och under höstens lopp kommer de finländska beskickningarna att ordna ett stort antal presskonferenser och kulturevenemang. Utrikesministeriet har dessutom utarbetat och skaffat publikationer, webbartiklar och videoinspelningar om Finland att dela ut och visa vid olika evenemang under ordförandeskapet i Finland och i utlandet.

Under ordförandeskapet svarar utrikesministeriet för informationen i anslutning till EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och övriga yttre förbindelser samt utrikeshandels- och utvecklingspolitiken.

Målet är en öppen, snabb och tekniskt högklassig information, som tjänar det finländska ordförandeskapets politiska syften och främjar öppenheten.

Utrikesministeriets Europainformation, som handhar medborgarinformationen under ordförandeskapet, har under våren ordnat öppna föreläsningar i landskapen om ordförandeskapets agenda och möten. Föreläsningarna fortsätter under hösten.

Enheten för utvecklingspolitisk information bedrev i våras en omfattande Asienkampanj, som även fungerade som förberedelse inför Asem-toppmötet, och temat för enhetens verksamhet under hösten är EU:s utvecklingspolitik.

När det gäller internationell och nationell ordförandeskapsinformation har utrikesministeriet ett nära samarbete med statsrådets kommunikationsenhet, statsrådets sekretariat för EU-ordförandeskapet och Finlands ständiga representation vid EU.

Journalistbesök 

Före ordförandeskapet under perioden januari-juni har sammanlagt 314 utländska journalister besökt Finland: 108 på inbjudan av utrikesministeriet, 162 i samband med besök av utländska premiär- och utrikesministrar och 44 i samband med statsbesök.

Både de viktigaste mötena under ordförandeskapet och toppmötena mellan EU och tredjeländer väntas locka många utländska journalister till Finland. De största mötena är bland annat det informella EU-utrikesministermötet i Villmanstrand den 1-2 september, Asem-mötet i Helsingfors den 10-11 september och Euromed-mötet mellan EU och Medelhavsstaterna i Tammerfors den 26-28 november.

Kulturevenemang

Den finländska kulturen är aktuell vid ovanligt många evenemang i ett antal huvudstäder. Detta märks framför allt i de nya EU-länderna, där det största evenemanget är en öppningskonsert i Tallinn den 1 juli. I Bryssel är hösten späckad med olika finländska kulturevenemang, varav det första är öppningskonserten den 1 juli med Apocalyptica som huvudnummer. Många utställningar visas i olika EU-länder under ordförandeskapet. Riksdagens 100-årsutställning presenteras på olika språk i 35 länder. Också finländsk byggnadskonst och design förevisas och Sibelius-Akademins elitgrupp Siban huiput spelar jazz, folkmusik och kammarmusik vid olika beskickningars evenemang.

Den 13-15 september arrangerar utrikesministeriet ett seminarium om EU:s image och möjligheterna att utnyttja kulturen för att förbättra den. I seminariet deltar kulturchefer från EU-ländernas utrikesministerier och andra utländska experter på offentlig diplomati.

Seminariet Europa 2050 i Villa Lante

Det mest betydande av de seminarier som utrikesministeriet förberett tillsammans med sina samarbetspartner är seminariet Europa 2050 i Villa Lante i Rom den 7 september. Seminariet ger en inblick i våra europeiska rötter och den europeiska vardagen och diskuterar utifrån dessa det integrerade Europas framtid. Vid seminariet talar en rad internationellt framstående finländska historiker, statsvetare och EU-experter vid sidan av ledande utländska experter på området. Ordförande är generaldirektören för Finlands Akademi Raimo Väyrynen och chefen för EU-forskningsinstitutet vid universitetet i Rom, professor Giuseppe Burgio.

Europaredaktörer från alla EU-länder har inbjudits att delta i seminariet i Villa Lante. Syftet är en inblick i framtiden, men också synlighet under Finlands EU-ordförandeskap. Förutom att seminariet producerar ny information presenterar det finländsk expertis inom såväl vetenskap som samhälle. Seminariet utgör grunden för ett engelskspråkigt verk som Finlands utlandsinformation kan ta i bruk efter publiceringen i slutet av november. Riksdagens talman Paavo Lipponen öppnar evenemanget i Villa Lante och är seminariets beskyddare.

Publikationer om Finland 

Vid ordförandeskapets möten och andra evenemang får deltagarna olika slags material om Finland, allt från små broschyrer till ståtliga böcker om Finland. Broschyren Fact sheet Finland publiceras på alla EU-språk och ett antal andra språk. Den viktigaste publikationen är Portraying Finland, som kommer ut på förlaget Otava. Publikationen presenterar Finlands historia, samhälle, kultur, ekonomi och livsstil i ett mångsidigt, lättläst paket. Boken finns i nästan 100 000 exemplar på engelska, franska, tyska och spanska. Broschyren Find about Finland presenterar däremot Finland bland annat på flamländska, grekiska, portugisiska, tjeckiska och estniska.

Matti Klinge och Max Jakobson har gett ut var sin bok om Finlands ställning i Europa. Utrikesministeriet publicerar tillsammans med handels- och industriministeriet och Invest in Finland tidningen Finland Focus on the Economy and Technology, som presenterar Finlands ekonomiska och teknologiska framgång på sju språk.

Vid finansministrarnas Ekofinmöte har deltagarna möjlighet att studera samlingsverket The Road to Prosperity. An Economic History of Finland, som presenterar den finländska ekonomiska utvecklingen. Författarna är framstående finländska ekonomihistoriker.

Beskickningar och mötesarrangörer förevisar även dvd:n Winning the Rankings Race för sina gäster. Dvd:n ger bakgrundsfakta och orsaker till Finlands förstaplaceringar i internationella jämförelser.

Utrikesministeriets webbplats

På utrikesministeriets förnyade webbplats http://formin.finland.fi finns en särskild sektion för ordförandeskapet. Där publicerar utrikesministeriet information om sin verksamhet under ordförandeskapet. På webbplatsen presenterar utrikesministeriet även översikter av nyheter och ställningstaganden i utländska medier beträffande Finlands ordförandeskap. Den huvudsakliga informationskanalen under ordförandeskapet är dock ordförandeskapswebben www.eu2006.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), som administreras av statsrådets kansli.

Närmare upplysningar: chefen för informationsenheten Erja Tikka, tfn 09 1605 5818, i fråga om journalistbesök ambassadrådet Rolf Johansson, tfn 09 1605 5478, i fråga om kulturevenemang chefen för kulturenheten Timo Heino, tfn 09 1605 5820, och i fråga om publikationer och seminariet i Villa Lante chefen för publikationsenheten Juha Parikka, tfn 09 1605 5843