Finland beviljade 52,2 miljoner euro i humanitärt bistånd

Pressmeddelande 129/2008
16.4.2008

Utrikesministeriet har genom beslut av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen beviljat 52,2 miljoner euro till de krisdrabbade i världen vid fördelningen av medel till humanitärt bistånd. Budgeten för Finlands totala humanitära bistånd år 2008 är 63,2 miljoner euro.

Syftet med det humanitära biståndet är att rädda människoliv och lindra mänskligt lidande i krissituationer orsakade av naturkatastrofer eller politiska konflikter. I år är det främst offren för långvariga kriser som behöver hjälp. Finlands humanitära bistånd bygger på en årlig gemensam vädjan från FN-organen, och även i år ligger dess geografiska tyngdpunkt på Afrika.

Situationen i Darfur är fortsättningsvis kaotisk, de interna flyktingarna är en stor utmaning både för Sudan och för Tchad. Somalia är försvagat av det långvariga inbördeskriget, människor lider brist på baslivsmedel och säkerhetsläget är svagt. Finland anser det nödvändigt att i år stödja i synnerhet de här länderna i syfte att lindra deras nöd.

Finlands totala stöd till Afrika uppgår till 24,8 miljoner euro. Då biståndet delas ut prioriteras regionala programhelheter i stället för enskilda länder för att mer flexibelt möta biståndsbehovet. De största regionala helheterna är Afrikas horn och Östafrika, de stora afrikanska sjöarna och södra Afrika. I Mellanöstern beviljas regionalt bistånd via FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar UNRWA. Betydande enskilda biståndsmottagare är Afghanistan, Irak och Myanmar.

Det finländska stödet omfattar totalt 11 länder, fem regionala helheter och 14 organisationer. Finland stöder i biståndsgivningen främst FN-organ, och den största andelen, totalt 16 miljoner euro, får FN:s flyktingorgan UNHCR. Internationella rödakorskommittén och Rödakorsfederationen beviljas sammanlagt 6,9 miljoner euro, av vilka en del kanaliseras via Finlands Röda Kors. Stöd får dessutom finländska humanitära aktörer som visat sig vara pålitliga och som har erfarenhet från fältet, såsom Kyrkans utlandshjälp.

Finland ger allmänt bistånd till FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp OCHA och till FN:s centrala nödhjälpsfond CERF. OCHA spelar en betydande roll när det gäller att säkerställa samordningen av humanitärt bistånd. Via CERF finansieras effektivt brådskande biståndsbehov, till exempel i samband med naturkatastrofer.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för humanitärt bistånd Ulla-Maija Finskas, tfn 0400 431 921, och administrativa attachén Eeva Taube, tfn 09 1605 6345