Pressmeddelande 239/2006
14.7.2006


Utrikesministeriet har beviljat ytterligare 1,6 miljoner euro för att underlätta den svåra humanitära situationen bland palestinierna.

Finland svarar på FN:s organisation för palestinska flyktingars UNRWA:s appell om hjälp till 4,3 miljoner registrerade palestinska flyktingar i Jordanien, Libanon, Syrien, Västbanken och Gaza. Av dem bor ungefär en tredjedel i flyktingläger som upprätthålls av UNRWA.

Som följd av de senaste veckornas oroväckande utveckling har det humanitära läget i de palestinska områdena förvärrats märkbart, särskilt i Gaza. FN:s möjligheter att erbjuda hjälp försvåras av hjälporganisationernas besvärliga finansieringssituation. Av den FN-appell om nödhjälp till de palestinska områdena för 380 miljoner dollar, varav UNRWA:s andel bildar hälften, har bara 30 procent täckts.

UNRWA strävar med biståndsmedlen efter att trygga livsviktig service för den ökande skaran särskilt utsatta flyktingar i de palestinska områdena. I synnerhet koncentreras medlen till tryggad livsmedelshjälp, kontanthjälp i nödsituationer, utdelning av vatten och mediciner, effektivare ambulerande kliniker och fungerande avlopp.

Finland har på senare år beviljat understöd till UNRWA för 3,6 miljoner euro per år ur utrikesministeriets utvecklingssamarbetsbudget för humanitärt bistånd. I år har organisationen redan beviljats 2,5 miljoner.

Mera information: ambassadråd Timo Karmakallio, tel 09 1605 6342, och forskningssekreterare Irma Kaunisto, tel. 09 1605 6340, enheten för humanitärt bistånd.