Hemtransporten av finländare från Södra Libanon på slutrakan

Pressmeddelande 258/2006
24.7.2006

Hemtransporten av finländare som önskat evakuering eller veterligen befunnit sig i Södra Libanon är på slutrakan. I Finlands vetskap finns det för närvarande i Södra Libanon inga sådana finländare som önskar bli hemtransporterade.

I och med att hemtransporterna framskridit, så ligger tyngdpunkten beträffande de internationella strävandena i konflikten nu på  kartläggningen av alternativen för en politisk lösning av krisen samt på humanitär hjälp av Libanon. Utrikesminister Erkki Tuomioja deltar som representant för EUs ordförandeland onsdagen den 26 juli i en internationell Libanon-konferens i Rom.

EU-ordförandelandet Finland har fortsatt en intensiv koordinering av det konsulära samarbetet för att hemtransportera EU-medborgare från konfliktområdet.

Endel av tjänstemännen i utrikesministeriets konsulkommandogrupper står i beråd att återvända till Finland nu när hemtransportansträngningana nått slutrakan. Ministeriet har beredskap att vid behov på nytt sända mera personal till området.

Finland är fortfarande redo att på kort varsel sända ett Finnair-plan för att bistå Cypern med att transportera dit anlända personer vidare till internationella flygfält. Tills vidare har man inte fått tillräckligt detaljerad information för att man kunnit påbörja flygandet.

Ytterligare information: Juha Markkanen, ambassadråd, informations- och kulturavdelningen, tel. +358 40 420 3925 (allmänna läget), Irma Ertman, chefen för rättsavdelningen tel. +358 9 1605 5700 (konsulära frågor), Pekka Hyvönen, chefen för konsulära enheten, tel. +358 9 1605 5739.