Finländarna positiva till utvecklingssamarbete

Pressmeddelande 206/2006
29.6.2006

Utvecklingssamarbetet har ett fortsatt starkt stöd bland finländarna. Enligt en färsk opinionsundersökning av Taloustutkimus Oy anser 86 procent av finländarna att utvecklingssamarbetet är ganska viktigt eller mycket viktigt.

Utvecklingssamarbetet anses öka den internationella säkerheten. 85 procent av dem som svarade höll helt eller delvis med detta påstående.

Finländarna känner väl till den aktuella nivån på anslagen. På frågan om uppfattningen av det finländska utvecklingssamarbetets andel av bruttonationalinkomsten svarade två tredjedelar 0,3-0,5 procent, vilket är nära det faktiska biståndet åren 2004 och 2005. Bruttonationalinkomsten är det internationellt överenskomna måttet för jämförelse av biståndet.

FN rekommenderar att rika länder skall ge 0,7 procent av sin bruttonationalinkomst till utvecklingssamarbetet. Mer än tre fjärdedelar ansåg att en procentuell rekommendation är nödvändig. Cirka två tredjedelar understödde en nivå på minst 0,5 procent och en knapp fjärdedel en nivå på 0,3-0,4 procent. Sammanlagt fyra procent av dem som svarade anser att Finland endast borde ge mycket lite bistånd eller inget alls.

Som alternativ för att öka biståndsanslagen nämndes oftast medborgarinsamlingar och andra donationer samt nedskärningar i statens övriga utgifter. En knapp tredjedel understödde en utveckling av nya finansieringskällor såsom flygskatt, och en knapp fjärdedel ville öka statens utgifter.

De viktigaste mottagarna av bistånd ansågs vara områden som drabbats av naturkatastrofer, Afrikanska länder och områden som varit utsatta för långvariga kriser. De som svarade ville främst rikta biståndet till hälsovård och befolkningsfrågor, undervisning, vattenförsörjning samt främjande av mänskliga rättigheter och jämställdhet.

En majoritet av finländarna (71 procent) är ganska eller mycket nöjda med det finländska utvecklingssamarbetets resultat och effektivitet. Framför allt uppskattade de det finländska katastrofbiståndet: cirka 90 procent var ganska eller mycket nöjda med biståndsbeloppet samt biståndets snabbhet och valet av mottagare. Som de svåraste utmaningarna såg de problem med att få biståndet att nå fram, korruption i utvecklingsländerna, otillräckligt bistånd och fel slags bistånd.

Majoriteten av dem som svarade ansåg sig få tillräckligt med information om utvecklingssamarbete och utvecklingsländer. De är mest intresserade av information om hur biståndsanslagen används, om Finlands samarbetsländer och av allmän information om utvecklingsländerna och hur människor lever där. Som de klart viktigaste källorna till information om utvecklingsländer uppgav de tv och tidningar.

FN:s millenniemål är fortfarande okända i Finland. Endast 11 procent sade sig känna till målen och endast två tredjedelar av dem kunde räkna upp enskilda mål. FN:s generalförsamling antog år 2000 åtta mål som tar fasta på de svåraste globala utvecklingsproblemen, och som även Finlands utvecklingspolitik grundar sig på.

Taloustutkimus Oy genomförde undersökningen på uppdrag av utrikesministeriet i maj-juni 2006. I undersökningen intervjuades cirka tusen personer i olika delar av landet.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för utvecklingspolitisk information Katri Kaarniala, tfn 09 1605 6348, [email protected]

Opinionsundersökning om utvecklingssamarbetet 2006 (på finska) (avautuu uuteen ikkunaan)