FN:s människorättsråd antog rapport om periodisk granskning av situationen för mänskliga rättigheter i Finland

Pressmeddelande 209/2008
9.6.2008

Den periodiska granskningen av situationen för de mänskliga rättigheterna i Finland slutfördes den 9 juni vid en session i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Efter en dialog som varade en timme antogs de rekommendationer och slutsatser som Finland fått under granskningen. Utrikesministeriets politiska statssekreterare Teija Tiilikainen ledde den finländska delegationen.

Rekommendationerna uppmanar Finland bland annat att vidta ännu effektivare åtgärder mot diskriminering, att främja minoriteters, i synnerhet etniska och sexuella minoriteters, rättigheter och att bekämpa rasistiska fenomen särskilt på Internet. Också våld mot kvinnor och barn i hemmet behandlades.

Finland uppmanades att överväga att ratificera vissa internationella konventioner, såsom ILO:s konvention om ursprungsfolk. Slutdokumenten från granskningen av Finland, UPR-arbetsgruppens rapport, Finlands muntliga ståndpunkter vid sessionen och de skriftliga kompletterande utredningar som Finland tillställt sessionen finns att läsa i sin helhet på webbplatsen för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Den universella periodiska granskningen, UPR, är en verksamhetsform som FN:s råd för mänskliga rättigheter tog i bruk i april 2008. UPR omfattar en granskning av situationen för de mänskliga rättigheterna i FN:s samtliga medlemsstater under fyra års tid. Granskningen utförs i huvudsak av en UPR-arbetsgrupp, som sammanträder mellan rådets sessioner. Alla FN-länder kan delta i arbetsgruppen. UPR-arbetsgruppen behandlade situationen för de mänskliga rättigheterna i Finland vid sin första session den 9 april 2008, och rapporten om situationen för de mänskliga rättigheterna i Finland med dess preliminära slutsatser och rekommendationer antogs i UPR-arbetsgruppen den 11 april.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter Sofie From-Emmesberger, tfn 09 1605 6551, och utrikessekreterare Anu-Eerika Viljanen, enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter, tfn 09 1605 5583, [email protected]

Utrikesministeriets sidor om mänskliga rättigheter(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Webbplats för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

ihmisoikeudet