Uttalande från ordförandeskapet om Somalia

Pressmeddelande 255/2006
20.7.2006

Ordförandeskapet för Europeiska unionen har med bekymmer mottagit information om en större uppbyggnad av vapen och milis lierad med Islamiska domstolarnas union i närheten av Bur Hakaba, 60 km från Baidoa, det temporära högkvarteret för de federala övergångsinstitutionerna i Somalia.

I enlighet med det uttalande som ordföranden för FN:s säkerhetsråd gav den 13 juli och den Internationella kontaktgruppens kommuniké den 17 juli uppmanar ordförandeskapet för EU samtliga parter att vara möjligast återhållsamma och att avstå från ytterligare fientliga eller provokativa handlingar som kunde skada de ansträngningar som redan gjorts av de somaliska parterna och det internationella samfundet för att stabilisera landet och att bygga upp en fredlig framtid för Somalias folk genom en alltomfattande dialog.

Ordförandeskapet tror att ingen hållbar lösning i Somalia kan uppnås genom vapenmakt, motsätter sig kraftigt handlingar av vilken som helst grupp eller individ som är ägnade att underminera fredsprocessen som påbörjats i Khartoum, samt uppmanar parterna att återuppta sin dialog i den sudanesiska huvudstaden.

Ordförandeskapet återupprepar EU:s stöd för den federala övergångsdeklarationen och institutionerna som den enda ramen för att upprätta ett representativt och effektivt styre på bred basis som omfattar alla delar av det somaliska samhället.

Ordförandeskapet ser med djup oro på risken att den aktuella utvecklingen kan få regionala följder. Ordförandeskapet uppmanar alla parter inom regionen att avhålla sig från handlingar som kunde leda till en destabilisering av situationen i Afrikas horn.