Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om "folkomröstningen om grundlagen" i Nagorno-Karabach den 10 december 2006

Pressmeddelande 521/2006
11.12.2006

Europeiska unionen är medveten om att en "folkomröstning om grundlagen" ägde rum i Nagorno Karabach den 10 december 2006. EU erinrar om att den inte erkänner Nagorno-Karabachs självständighet. Den erkänner varken "folkomröstningen" eller dess resultat.

EU upprepar sitt starka stöd till OSSE:s Minskgrupp, dess medordförande och deras insatser för att nå en uppgörelse i konflikten i Nagorno-Karabach. EU anser att genomförandet av en dylik "folkomröstning", genom vilken resultatet av de pågående förhandlingarna således föregreps, inte bidrog till de konstruktiva ansträngningarna för en fredlig konfliktlösning. EU uppmanar alla parter i konflikten att intensifiera sina ansträngningar för att finna en förhandlingslösning på konflikten.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet och Kroatien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings- och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina och Serbien samt Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.