Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om presidentvalet i Venezuela

Pressmeddelande 520/2006
7.12.2006

Europeiska unionen gratulerar Hugo Chávez Frías till att ha blivit omvald till president i Republiken Venezuela, liksom folket och de politiska krafterna i landet för den mogna valprocessen.

EU noterar med tillfredsställelse att valet den 3 december 2006 ägde rum i en atmosfär av fred och öppenhet, vilket utgör en god grund för vidareutvecklingen av demokratiska institutioner och politisk dialog i Venezuela. EU uppskattar även det nationella valrådets vänliga tillmötesgående gentemot EU:s valobservatörsuppdrag.

EU upprepar sin beslutsamhet att stödja konsolideringen av demokrati och god samhällsstyrning i Venezuela, liksom även lindringen av fattigdom, bristande jämställdhet och utslagning. EU stödjer även regeringens bekämpning av korruption och dess främjande av tolerans. Allt detta är väsentligt för Venezuelas och dess medborgares välbefinnande.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings- och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro och Serbien samt Efta- och EES-länderna Island och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.