Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om den senaste utvecklingen i Georgien – Abchazien och Sydossetien

Pressmeddelande 256/2006
20.7.2006

Europeiska unionen hänvisar till den senaste utvecklingen i det sydossetiska konfliktområdet i Georgien och till det georgiska parlamentets resolution om fredsbevarande styrkor stationerade i konfliktområdena, vilken antogs den 18 juli 2006.

Med anledning av ordförandeskapets uttalande på Europeiska unionens vägnar om den senaste utvecklingen i Georgien – Sydossetien av den 21 februari upprepar Europeiska unionen sitt stöd till en fredlig lösning på de territoriella konflikterna i Georgien, grundad på respekt för Georgiens suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser. Europeiska unionen välkomnar de initiativ som tagits på detta område, enligt vad som återspeglas i besluten av OSSE:s ministerråd i Ljubljana i december 2005, och är redo att bidra aktivt till fredsprocessen.

Europeiska unionen är nöjd med resultatet av den av OSSE sponsrade givarkonferens om Sydossetien som hölls i Bryssel den 14 juni. EU hoppas att de program för ekonomisk rehabilitering som man där kom överens om kommer att stärka det ömsesidiga förtroendet mellan parterna. EU välkomnar även planerna att sända en undersökningsgrupp från FN för en eventuell utstationering av en internationell polisstyrka i Abchazien så snart som möjligt.

Europeiska unionen är djupt oroad över den fortsatt spända situationen mellan Georgien och Ryssland och de nyligen inträffade händelserna i Sydossetien, vilka inte bidrar till stabilitet och fri rörlighet. Europeiska unionen är särskilt oroad över stängningen nyligen av den enda erkända gränsövergången mellan Georgien och Ryska federationen. Europeiska unionen betonar vikten av att garantera fri rörlighet för varor och personer, särskilt genom att hålla gränsövergången i Zemo Larsi öppen.

Unionen fördömer alla former av våld. Den erinrar även parterna om att frihetsberövande, våld och hot riktat mot OSSE:s observatörer, diplomatisk personal och övriga som utför uppgifter som man beslutat och som rör fredsbevarande operationer och insatser för konfliktlösning är oacceptabelt.

Europeiska unionen vädjar till parterna att fullt ut använda de befintliga förhandlingsmekanismerna och att göra sitt yttersta för främja stabilitet och fredlig utveckling i regionen. I detta sammanhang beklagar Europeiska unionen att det möte i den gemensamma kontrollkommissionen för Sydossetien som var planerat till den 17–18 juli inställdes.

Europeiska unionen betonar behovet av att effektivisera förhandlingsprocessen och de fredsbevarande åtgärderna i Sydossetien och Abchazien, men uppmanar alla parter att inleda en dialog på grundval av de befintliga mekanismerna, för att undersöka möjligheterna till förbättring.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings‑ och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina samt Serbien, Efta‑ och EES‑ länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings‑ och associeringsprocessen.