Osallistuminen sotilaallisiin kriisinhallintaoperaatioihin

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö

Tiedote 254/2006
24.7.2006

Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat käsitelleet kirjallisessa menettelyssä Suomen osallistumista sotilaallisiin kriisinhallintaoperaatioihin. Vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa hyväksytyn linjauksen mukaan Suomen osallistuminen säilyy ainakin nykytasolla.

Vuosina 2006-2008 kriisinhallinnan kehittämisen merkittävin haaste on nopean toiminnan kyvyn luominen EU:n puitteissa. Muita keskeisiä haasteita ovat EU:n ja muiden kriisinhallintajärjestöjen välisen yhteistyön parantaminen, etenkin Afrikassa tehtävän kriisinhallintatyön merkityksen kasvaminen sekä sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan yhteensopivuuden kehittäminen.

Suomella on tällä hetkellä sotilaallisissa kriisinhallintaoperaatioissa n. 710 sotilasta. Osallistumisen painopiste säilyy Länsi-Balkanilla, jossa Suomella on Kosovossa n. 400 ja Bosnia-Hertsegovinassa n. 180 rauhanturvaajaa. Afganistanissa, jossa Suomella on n. 100 rauhanturvaajaa, osallistumisen painopiste on tarkoitus siirtää kuluvan vuoden aikana Kabulista Afganistanin pohjoisosaan Mazar-e-Sharifissa ja Maymanassa toimiviin alueellisiin jälleenrakennusosastoihin. Afrikassa Suomi osallistuu YK:n tukena Kongon demokraattisessa tasavallassa vaalien ajan toimivaan EU:n sotilaalliseen operaatioon, samoin kuin Sudanissa, Etiopian ja Eritrean rajalla ja Liberiassa toimiviin YK-operaatioihin. Suomi jatkaa osallistumista myös YK:n tarkkailijaoperaatioihin sekä Lähi-idässä että Intian ja Pakistanin rajalla Kashmirissa.

Tilanteen kehittymistä mm. Lähi-idässä seurataan tarkasti ja myös Suomen osallistumismahdollisuuksia selvitetään. Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelevät asiaa mahdollisen sotilaallisen operaation tarkentuessa.

Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Anne Sipiläinen, puh. 09 1605 5519, ulkoasiainministeriöstä ja yksikön johtaja Olli-Pekka Jalonen, puh. 09 1608 8154, puolustusministeriöstä

kriisinhallinta