Minister Väyrynen vid FAO:s konferens om tryggad livsmedelsförsörjning: Dags att gå från ord till handling

Pressmeddelande 196/2008
4.6.2008

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen deltog i FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO:s högnivåkonferens om tryggad livsmedelsförsörjning, klimatförändring och bioenergi i Rom den 4 juni. Väyrynen höll vid konferensen ett anförande på Finlands vägnar där han betonade att vi äntligen ska gå från ord till handling för att kunna lösa matkrisen och bekämpa klimatförändring.

"Brundtlandkommissionen noterade redan i sin rapport från 1987 tecken på en matkris och klimatförändring, och vid konferensen om miljö och utveckling i Rio 1992 åtog sig deltagarna att vidta åtgärder för att främja hållbar utveckling. Nu kan vi konstatera att vi inte fullgjort dessa åtaganden, som kunde ha bidragit till att undvika många av de problem vi har i dag. Nu är det senast dags att gå från ord till handling", sade Väyrynen.

Väyrynen betonade såväl utvecklings- som industriländernas roll i strävan efter att lösa matkrisen och bekämpa klimatförändring. För utvecklingsländerna är det en utmaning att nå de egna utvecklingsmålen på ett hållbart sätt. Å andra sidan måste industriländerna fästa särskild vikt vid hållbara produktionsmetoder och konsumtionsvanor och vid verksamhet som främjar hållbar utveckling globalt.

"Matkrisen kräver en övergripande lösning. Det är viktigt att utveckla jordbruket och landsbygden på lång sikt. Samtidigt måste vi beakta den inverkan som handel, miljö, energi och klimatförändring har på matkrisen", påpekade han.

I samband med konferensen träffade Väyrynen FAO:s och Världslivsmedelsprogrammet WFP:s generaldirektörer, Australiens utrikesminister och chefen för FAO:s skogsavdelning.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Anu Konttinen, tfn 040 740 8965, ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375

 

FAO
ilmastonmuutokset