Utrikesministeriet har utrett hanteringen av bussolyckan i Malaga internt

Pressmeddelande 236/2008
30.6.2008

Utrikesministeriet har utvärderat den interna hanteringen av bussolyckan i Malaga i Spanien den 19 april. Enheten för intern granskning gjorde utvärderingen på uppdrag av utrikesminister Alexander Stubb.

Utrikesminister Stubb tackade för en grundlig utredning. Enligt Stubb finns det alltid skäl att kritiskt granska den egna verksamheten i krissituationer, både hjälpen som erbjuds och informationen, även om ministeriet som helhet hanterade den här olyckan synnerligen väl. Det finns alltid möjlighet till förbättring, påpekade Stubb.

Utvärderingen lyfter fram fem punkter där ministeriet ska utveckla sin hantering av krissituationer. Ministeriet har redan vidtagit åtgärder på dessa fem punkter:

1) Det är viktigt att noga följa de instruktioner som i förväg utarbetats för krissituationer.
2) Ministeriet ska utveckla sin tekniska och operativa beredskap och fastställa anvisningar för journumret (0800-04444), som eventuellt tas i bruk i krissituationer.
3) Övningar inför hantering av krissituationer ska vidareutvecklas.
4) Vikt ska fästas vid det konsulära beredskapsteamets utbildning och anvisningar, bland annat när det gäller ledarskapsarrangemang och samarbete med andra myndigheter som eventuellt åker till krisområdet.
5) Det konsulära beredskapsteamet ska ha bättre utrustning med sig.



Minister Stubb vill i detta sammanhang än en gång varmt tacka alla finländska samarbetspartner och spanska myndigheter som var med och tog hand om olyckan samt olycksoffrens anhöriga som hade förståelse för tjänstemännens ansträngningar.

I samband med den interna utvärderingen vill minister Stubb ännu påpeka att det alltid lönar sig att teckna en reseförsäkring när man åker på resa.

Närmare upplysningar: utrikesrådet Kari Mitrunen, enheten för intern granskning, tfn 040 545 1269, chefen för informationsenheten Juha Markkanen, tfn 040 520 3925, eller utrikesministerns pressattaché Juha Kirstilä, tfn 040 552 8200