Våld mot barn tema för seminarium arrangerat av utrikesministeriet och Centralförbundet för barnskydd

Pressmeddelande 36/2008
1.2.2008

Utrikesministeriet arrangerar i samarbete med Centralförbundet för barnskydd ett årligt seminarium om genomförandet av FN:s konvention om barnets rättigheter tisdagen den 5 februari i Ständerhuset. Temat för seminariet är våld mot barn, och seminariet öppnas av statssekreteraren vid utrikesministeriet Teija Tiilikainen. Seminariets budskap är att våld mot barn aldrig är berättigat och att det går att förebygga.

Syftet med seminariet är att öka medvetenheten om barnkonventionen och följa upp genomförandet av slutsatserna om Finland som barnrättskommittén antog år 2005. I slutsatserna konstaterade kommittén att våld mot barn och sexuellt utnyttjande inom familjen hör till de allvarligaste hindren för ett fullständigt genomförande av barnets rättigheter i Finland.

Vid seminariet talar förutom Tiilikainen även en mängd ansedda internationella och finländska experter på barnets rättigheter. Ambassadör Moushira Khattab, egyptisk medlem i barnrättskommittén, redogör för kommitténs syn på barnets rätt till skydd mot alla former av våld. Programdirektör Elda Moreno berättar om Europarådets nya kampanj mot kroppslig bestraffning av barn. Seminariets nationella del behandlar våld mot finländska barn och utreder hur våldet kan förebyggas både i och utanför hemmet.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Krista Oinonen, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tfn 09 1605 5731, e-post [email protected]

ihmisoikeudet