Västra Balkan och Tchad på rådets agenda

Statsrådets kommunikationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande  46/2008
15.2.2008

EU:s råd (allmänna frågor och yttre förbindelser) sammanträder måndagen den 18 februari i Bryssel. Från Finland deltar utrikesminister Ilkka Kanerva och migrations- och Europaminister Astrid Thors.

Rådet behandlar situationen på västra Balkan, där den centrala frågan är Kosovos statusprocess. När det gäller Kosovos självständighetsförklaring, som väntas utfärdas redan före rådets möte, är Finlands mål att man inom EU har en så enhetlig inställning som möjligt till frågan. Eventuellt behandlas även frågor som berör EU-insatserna i området. 

Ministrarna kommer att diskutera situationen i Tchad. Som en del av EU:s övergripande stöd till området har man fortsatt att genomföra krishanteringsinsatsen, som rådet godkände i januari. Syftet är särskilt att beskydda den civila befolkningen och flyktingarna, och att förbättra säkerhetssituationen i området. Detta skulle underlätta att humanitärt bistånd når fram. EU-insatsen grundar sig på beslut som fattats inom FN, och man följer hur situationen utvecklas i samarbete med FN. Europeiska kommissionen stöder genomförandet av FN:s polisinsats MINURCAT, humanitära insatser samt program för återhämtning och rehabilitering i området.

Även situationen i Kenya behandlas. Rådet kommer sannolikt att godkänna slutsatser som stöder det medlingsarbete som genomförs av en högt uppsatt afrikansk panel, som leds av Kofi Annan. Diskussionerna är som bäst i ett avgörande skede.

Situationen i Burma/Myanmar är fortfarande mycket oroväckande, och rådet vill vid sitt möte signalera att EU följer situationen mycket noga. Mötet kommer också att behandla den europeiska grannskapspolitiken samt lägesrapporter för Världshandelsorganisationen WTO:s handelsförhandlingar i den s.k. Doharundan och för de ekonomiska partnerskapsavtalen mellan EU och AVS-länderna. 

Dessutom kommer ministrarna att diskutera Europeiska rådet som arrangeras den 13 och 14 mars i Bryssel. Ordförandestaten Slovenien presentar ett utkast till Europeiska rådets agenda, där centrala teman är den följande treårsperioden för Lissabonsstrategin (2008-2010), klimat- och energipolitiken och stabiliteten på finansieringsmarknaderna. Ytterligare aktuella teman angående de yttre förbindelserna preciseras ännu före mötet.

Finland anser att de nuvarande prioriteringarna i Lissabonstrategin är befogade, och stöder ordförandens linje som betonar en fokusering på genomförandet av Lissabonstrategin. Särskild uppmärksamhet bör fästas vid de delområden, där man har avancerat långsamt.

Ytterligare information: statssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2180, och projektassistent Mika Kaijamo, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6204 eller 040 758 2002

EU
ulko- ja turvallisuuspolitiikka