Helsingforsprocessen söker lösningar för att lägga band på extremistverksamhet i Mellanöstern

Pressmeddelande 224/2006
7.7.2006

Helsingforsprocessen ordnar en rundabordsdiskussion om möjligheterna för politiskt deltagande i avsikt att lägga band på extremistisk verksamhet, speciellt i västra Asien och Nordafrika. Mötet äger rum i Jordaniens huvudstad Amman den 11-12 juli på initiativ av Jordaniens prins el Hassan bin Talal, som också är värd för mötet, och i samarbete med japanska Sasakawa Peace Foundation.

Rundabordsdiskussionernas syfte är att dryfta hur man kan dämpa extremistverksamhet och radikalisering genom att främja deltagande, bland annat politiskt. Avsikten är att hitta medel för att förstärka medborgarsamhället och att etablera nya partnerskap. Man kommer bland annat att diskutera hur medborgarorganisationen Middle East Citizens´Assembly, som verkar i Mellanöstern, för sin del kan främja dialog, försoning och demokrati bland medborgare i olika stater.

Dessutom dryftar deltagarna hur man kunde utveckla umgänget mellan västra Asien, Nordafrikas stater och andra aktörer. Meningen är att utreda om det är möjligt att få till stånd en samarbets- och säkerhetsprocess i området som i begynnelseskedet kunde grunda sig på avtalsarrangemang rörande energi- och sociala frågor och grundandet av bland annat en regional socialskyddsfond.

Ungefär 25 representanter för olika aktörer deltar i rundabordsdiskussionerna. De kommer främst från västra Asien och Nordafrika. Dessutom deltar de två ordförandeländerna för Helsingforsprocessen, Finland och Tanzania.

Helsingforsprocessen är ett projekt som kom till på initiativ av Finland och Tanzania år 2002 med syftet att främja demokrati och utveckla gemensamma regler för en rättvisare globalisering.

Närmare uppgifter: utrikesministerns specialmedarbetare Folke Sundman, [email protected], 040 569 6630, samt ambassadör Ilari Rantakari, [email protected], 040 709 4245, http://www.helsinkiprocess.fi