EU:s råd diskuterar Kosovo och situationen i Afrika

Statsrådets kommunikationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 21/2008
25.1.2008

EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 28 januari. Finland representeras vid mötet av migrations- och Europaminister Astrid Thors.

Rådet diskuterar vid sitt möte situationen i Kosovo. På agendan står även den andra omgången i det serbiska presidentvalet den 3 februari och EU:s relationer till Serbien. I samband med rådsmötet arrangeras ett trojkamöte mellan EU och Serbien. På dagordningen står dessutom Europeiska kommissionens plan att upprätta en dialog om eventuell visumfrihet med länderna i regionen. När det gäller Kosovo har Finland betonat enighet inom EU och en snabb lösning på statusfrågan.

Aktuella afrikanska frågor på agendan är situationen i Sudan och Tchad samt händelserna efter presidentvalet i Kenya. Finland anser att den senaste tidens utveckling i Darfurregionen i Sudan och i östra Tchad är oroväckande och anser att EU-insatsen som ska genomföras är ett värdefullt bidrag till EU:s och hela det internationella samfundets stödåtgärder för att nå en lösning på Darfurkrisen och för att förhindra en regionalisering av krisen. I fråga om Kenya betonar Finland starkt vikten av att föra en politisk dialog som leder till samförstånd och att förebygga nya våldsamheter.

Rådet behandlar vid sin session det aktuella läget i fredsprocessen i Mellanöstern efter fredskonferensen i Annapolis. Finland anser att EU borde stödja president Mahmud Abbas regering och fredsförhandlingarna mellan Abbas och Israels premiärminister Ehud Olmert. Ministrarna diskuterar också eventuella ytterligare EU-åtgärder mot Iran och den instabila situationen i Libanon.

På dagordningen står också den interna situationen i Pakistan, mordet på oppositionsledaren Benazir Bhutto och utredningen av mordet, det kommande parlamentsvalet och EU:s valobservationsmission. Finland anser att händelserna, utvecklingen och stabiliteten i Pakistan påverkar även Pakistans närområden. I synnerhet utvecklingen i Afghanistan hänger samman med situationen i Pakistan.

I samband med mötet deltar Europaministrarna i en lunch med temat kommunikation om Europa.

Ytterligare information: projektassistent Mika Kaijamo, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6204 eller 040 758 2002 och specialmedarbetare Peggy Heikkinen, inrikesminsteriet, tfn (09) 1604 3511 eller 050 456 0808

EU