EU:s och Latinamerikas utrikesministrar sammanträder

Pressmeddelande 62/2007
19.4.2007

Utrikesministrar från EU och länderna i Latinamerika samlas till möten i Santo Domingo, Dominikanska republiken den 19-20 april.

EU:s och Riogruppens utrikesministrar sammanträder den 20 april. Riogruppen omfattar numera så gott som alla länder i Syd- och Centralamerika och en årligen varierande västindisk representant. På ministermötets agenda står bland annat energi, miljö och klimatförändring, kampen mot fattigdom och narkotika, folkrätt, stärkning av multilateralismen och situationen i Haiti.

Utrikesministermötet mellan EU och Mercosur den 19 april skall diskutera olika sätt att gå vidare med förhandlingarna om associeringsavtal som förts sedan år 2000. Mercosur är världens fjärde största ekonomiska region, som består av Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela.

Vid utrikesministermötet mellan EU och Andinska gemenskapen den 19 april diskuteras regional integration, rättsstatsprincipen, hållbar mänsklig utveckling, miljö och narkotikafrågor. Till Andiska gemenskapen hör Bolivia, Colombia, Ecuador och Peru. Avsikten är också att vid mötet förklara att EU och Andiska gemenskapen inleder associeringsavtalsförhandlingar.

Finland deltar i mötena under ledning av biträdande avdelningschefen för utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien Matti Pullinen.

I Santo Domingo sammanträder samma vecka även samarbetskommittén EU-Mexiko och ett utrikesministerministermöte mellan EU-trojkan - det vill säga det nuvarande och kommande ordförandelandet samt kommissionen - och länderna i Centralamerika.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Anu Vuori-Kiikeri, tfn 09 1605 6431, och enhetschef Jukka Pietikäinen, enheten för Latinamerika och Karibien, tfn 09 1605 6360, mobil 040 586 3208