Ordförande för OSSE, utrikesminister Alexander Stubb vädjar för att lugnet i Georgien ska återställas

Pressmeddelande 141/2008
30.4.2008

OSSE:s ordförande, Finlands utrikesminister Alexander Stubb är bekymrad över händelserna i Georgien. Han förmedlade OSSE:s fulla stöd för Georgiens suveränitet och territoriala integritet inom landets internationellt erkända gränser.

”Rysslands beslut att skapa officiella relationer till Georgiens separatistområden, beskjutningen av det obemannade georgiska flygplanet över Abchazien i Georgien den 20 april samt den senaste tidens militära åtgärdsberedskap har gjort att situationen i området har tillspetsats ytterligare” sade Stubb.

Läget i Georgien är för närvarande bland OSSE:s viktigaste ärenden.

Ordförandes specialsändebud Heikki Talvitie besökte Georgien 27-29 april i avsikt att lugna ner läget och uppmuntra parterna att inleda en dialog. OSSE:s permanenta råd har behandlat ärendet i dag i Wien och organisationens säkerhetsforum har inlett en diskussion om nedskjutningen av flygplanet.

”Jag välkomnar den FN-ledda undersökningsgruppens utredning av flygplansintermezzot. OSSE stöder till fullo det FN-underlydande Unomigs strävanden” sade Stubb.

Minister Stubb har idag talat med Georgiens president Mikheil Saakashvili och Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov. Han vädjade till bägge parterna för att de skulle göra sitt yttersta för att undvika att situationen tillspetsas, för att lindra spänningen och bygga upp förtroende.

”Alla parter borde återhålla sig från att hota med ensidiga aktioner och militär styrka. Jag vädjar till parterna att de ska återuppta förhandlingar om att lösa konflikten på fredlig väg. OSSE erbjuder sitt stöd för att bygga upp förtroende och främja fredsprocessen” sade Stubb.

Närmare information: chefen för OSSE-ordförandeskapssekretariatet Aleksi Härkönen, tel. 0400-330 406 och utrikesministerns tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tel. 040 568 6745, www.osce.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

 

ETYJ
ulko- ja turvallisuuspolitiikka