Understatssekreterare Anttonen på exportfrämjande resa till Indien

Pressmeddelande 210/2016
7.11.2016

Utrikesministeriets understatssekreterare för externa ekonomiska relationer Matti Anttonen gör en exportfrämjande Team Finland-resa till Indien den 8–11 november.

Resan går till huvudstaden New Delhi och till delstaten Gujarat i västra Indien. Med Anttonen reser tio finländska företag med verksamhet i Indien. Delegationen har under fyra dagars tid ett stort antal möten med representanter för indiska ministerier och företag.

Resans syfte är att främja finländska företags affärsmöjligheter i Indien genom att stärka de företags ställning som redan verkar i landet och genom att hjälpa fram nya kontakter. Resan fokuserar särskilt på energiproduktion och på samhälleliga och industriella infrastrukturlösningar.

Indiens ekonomi växte i fjol med 7,5 procent, och landet hör till de snabbast växande tillväxtekonomierna i världen. Indien har världens mest omfattande program för förnybar energi. Landet har också ställt upp ambitiösa mål när det gäller återvinning av avfall, cirkulär ekonomi, energieffektivitet (Indien ska t.ex. övergå till 100 % LED-baserad belysning) och utsläppsminskning genom att ta klivet direkt över till elbilar, vilket bland annat förutsätter stora investeringar i snabbladdningsnätet.

Inom alla dessa sektorer har finländska företag produkter att erbjuda som tjänar Indiens behov, vilket konstaterades under ett besök i Finland av Indiens energiminister Piyush Goyal den 3--5 november. Under besöket kom man överens om att intensifiera energidialogen mellan Finland och Indien.

Handelsutbytet inom varuhandeln mellan Finland och Indien var i fjol 754 miljoner euro, av vilket exporten stod för 443 miljoner euro och importen för 311 miljoner euro. Toppåret 2011 var varuhandelsutbytet 1,3 miljarder euro. Vid sidan av varuhandeln är också handeln med tjänster betydande. I dagsläget finns det ca 100 finländska företag i Indien.

Ytterligare information: Ari Tasanen, ambassadråd, enheten för södra Asien, tfn 0295 351 704, och Mikko Pötsönen, ambassadråd, Finlands ambassad i New Delhi, tfn +91 98 11 049 769.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

energia
kauppa