Internationellt register över skadorna av Rysslands anfallskrig i Ukraina

Inom Europarådet har man länge följt med det oroväckande läget i Ryssland vad gäller de mänskliga fri- och rättigheterna, demokratin och rättsstaten. En lång tid försökte man påverka situationen genom Rysslands medlemskap i rådet, eftersom medlemskapet innebär att Europadomstolens behörighet också omfattar Ryssland. Det fullskaliga anfallet mot medlemslandet Ukraina den 24 februari 2022 var dock droppen som fick bägaren att rinna över, och beslutet om att säga upp Rysslands medlemskap fattades inom bara tre veckor. Nu vill Europarådet ytterligare en gång visa sin förmåga och politiska vilja att stödja Ukraina.

Samma dag som statscheferna samlas för toppmötet i Reykjavik den 15 maj träder Europarådets gemensamma avtal om att upprätta ett internationellt register över skadorna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina i kraft (The Register of Damage caused by the aggression of the Russian Federation against Ukraine). Finland kommer att vara en av de grundande medlemmarna i det register som ska upprättas i Haag. 

I det internationella registret samlas yrkanden och bevis

I registret ska man samla och förvara yrkanden som gäller de skador som kriget orsakat och de bevis som hänför sig till dem. Yrkanden kan framställas av både fysiska och juridiska personer, inklusive staten Ukraina och kommunerna i Ukraina. Skadorna bör ha skett den 24 februari 2022 eller därefter, inom det internationellt erkända område som hör till Ukraina och som en följd av Rysslands kränkningar av internationell rätt. 

I registret fattas inga beslut om ersättningar, utan där förvaras endast de yrkanden och bevis som uppfyller villkoren och som senare ska avgöras enligt en separat kompensationsmekanism. Registret kommer att vara av särskilt stor betydelse om kompensationsmekanismen kan grundas först om flera år eller årtionden. Genom att upprätta registret medan konflikten pågår garanterar man att de ersättningsbeslut som fattas i framtiden baserar sig på så tillförlitliga utredningar som möjligt. 

Registrets budskap är tydligt

Genom att upprätta ett sådant här register sänder man också ett tydligt budskap till Ryssland och hela världen. De länder som ansluter sig till registret står bakom gemensamma värden, fred och en regelbaserad världsordning och vill säkerställa att Ryssland som har börjat det olagliga anfallskriget kommer att måsta ersätta återuppbyggandet av Ukraina och de övriga skadorna av kriget.   

Registret är bara en av många åtgärder för att ställa Ryssland till svars, men det är viktigt. Registret och kompensationsmekanismen handlar om ersättningsansvaret. Enligt internationell rätt ligger ansvaret hos den stat som börjat den olagliga invasion som orsakat skadorna. För krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och aggressionsbrott ansvarar däremot den enskilda individen straffrättsligt. En stat kan således inte hållas straffrättsligt ansvarig, men den kan ställas till svars när det gäller att ersätta sådana skador som dess politiska och militära ledning orsakat och som uppfyller villkoren för straffbarhet. 

Internationella brottmålsdomstolen har redan reagerat

På internationell nivå handlar diskussionen om det straffrättsliga ansvaret huvudsakligen om hur man kan se till att det straffrättsliga ansvaret för aggressionsbrottet realiseras och om det behövs en särskild domstol för detta. Det är också skäl att beakta att den internationella brottmålsdomstolen ICC redan nu har behörighet vad gäller till exempel krigsförbrytelser. ICC har reagerat genom att samla in material för utredning medan konflikten pågår och utfärda arresteringsorder mot president Putin och den barnombudsman som lyder under Putins regim. 

Viktigt att stödja Ukrainas rättsväsende

Det straffrättsliga ansvaret för de brott som sker under kriget realiseras dock via Ukrainas nationella rättsväsende. Där kommer största delen av krigsförbrytelserna att behandlas, bland annat den tortyr och de våldtäkter som de ryska soldaterna gjort sig skyldiga till och andra gärningar som bryter mot krigets regler. 

Därför är det ytterst viktigt att stödja Ukrainas rättsväsende både under kriget och efter att kriget är slut. Även när Ukrainas demokratiska rättsstat ska återuppbyggas måste man säkerställa att rättsväsendet har de resurser och den kompetens som krävs för att också de domstolar som gäller de grymmaste brotten ska ske enligt principerna för en rättvis rättegång. Även detta arbete stöds av Europarådet, bland annat via dess handlingsplan för Ukraina, där Finland har varit en av de centrala finansiärerna. 

 

Anu Välimäki, rådgivare, Finlands ständiga representation vid Europarådet