Millenniumprisfinalisterna 2010 utsedda

Tre europeiska vetenskapsmän har nominerats som finalister för Millenniumpriset för teknologi år 2010. Vinnaren av världens största teknologipris tillkännages i Helsingfors den 9 juni 2010.

Teknikakademiens kandidater är:

Professor, Sir Richard Friend, Cavendish-professor i fysik, Universitetet i Cambrigde, Storbritannien Sir Richard Friend

Professor Friends forskning kring polymereletronik har revolutionerat hela optoelektronikbranschen. Hans forskning har främjat utvecklingen av energieffektiva bildskärmar, solpaneler, lampor och mätinstrument. Med hjälp av hans ursprungliga innovation organisk LED (Lysdiod) och övriga organiska halvledarmaterial samt en lösningsbaserad tillverkningsmetod för dem kan nya typer av produkter utvecklas som t.ex. elektroniskt papper, billigt organiskt solcellmaterial och illuminerande tapet. 
 

Professor Stephen Furber, professor i datateknik, Universitetet i Manchester, Storbritannien

Stephen Furber Professor Furber är den främsta upphovsmannen till mikroprocessorn ARM 32 bit RISC (Reduced Instruction Set Computer) som förekommer i 90 procent av världens mobiltelefoner och i de flesta elektroniska apparater. Den snabba och energieffektiva processorn, som konstruerades för 25 år sedan, var epokgörande för utvecklingen av elektronikapparater. ARM-processorn har tillverkats i över 18 miljarder exemplar. Processorn används i mobiltelefoner, digitala kameror, MP3-spelare, fasta och trådlösa webbapparater, bilar och inom hälso- och sjukvården. Miljoner användare drar nytta av uppfinningen.
 

Professor Michael Grätzel, professor i kemisk teknik, Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL), Schweiz. Michael Grätzel

Professor Grätzel är främst känd som upphovsmannen till tredje generationens färgsensibiliserade solceller, s.k. Grätzel-solceller. Solcellerna har en ytterst fördelaktig relation pris/effekt och väntas bli en ny, förnybar energikälla som är tillgänglig till ett skäligt pris. Med hjälp av Grätzels teknologi kan man tillverka t.ex. billiga, mobila solceller och elproducerande fönster. Verksamhetsprincipen kan också utnyttjas för väteproduktion och batteritillverkning. Alla dessa applikationer utgör viktiga element i framtida energisystem.
 

Den internationella urvalskommittén består av en omfattande teknologisk expertis

Finalisterna och vinnaren av Millennium teknologipriset föreslås för Teknikakademiens styrelse av en grupp bestående av internationella experter. Urvalskommitténs ordförande är den första Aalto-professorn Risto Nieminen, professor i fysik och ledare för spetsenheten COMP vid Aalto-universitetet. De övriga medlemmarna är professorn i botanik och akademiprofessorn Eva-Mari Aro, professor Mikko Hupa vid universitetet i Åbo, professorn i fysik Bengt Kasemo vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, professorn i datateknik Martti Mäntylä vid Aalto-universitetet, Konrad Osterwalder, rektor för FN-universitetet i Japan, den indiske professorn i kärnkraftsvetenskap V.S. Ramamurthy och kanslern för universitetet i Kalifornien Henry T. Yang.

Närmare uppgifter om vinnarna och deras innovationer:

Millenniumpriset för Teknologi är Finlands bidrag till en livsförbättrande teknologisk innovation. Priset beviljas vartannat år för en teknologisk innovation som väsentligt höjer människors livskvalité och välfärd, i dag och i framtiden. Världens största teknologipris delas ut av Stiftelsen Teknikakademien, en oavhängig stiftelse som grundades och finansieras gemensamt av Finlands industri och den finska staten. Kandidaterna i slutomgången har valts av stiftelsens styrelse på basis av urvalskommitténs rekommendationer.

Millenniumpriserna år 2010 uppgår till totalt 1,1 miljoner euro. Vinnaren emottar 800 000 euro, de övriga innovationerna belönas vardera med 150 000 euro.

Teknikakademien (www.technologyacademy.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)) främjar finländsk teknologi genom att stödja innovativitet och vetenskaplig forskning i ny teknologi som inverkar positivt på människornas levnadsförhållanden och som bygger på humana värden. Teknikakademien beviljar det internationella Millenniumpriset för teknologi vartannat. I Teknikakademien ingår Akademin för Tekniska Vetenskaper (TTA, www.ttatv.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)), Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland (STV, www.stvif.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)) samt Näringslivsrådet som består av flera ledande finländska industriföretag.