Ihmisoikeusvaltuutettu vaihtumassa

Euroopan neuvosto saa uuden, historiansa toisen ihmisoikeusvaltuutetun tänä syksynä. Valtuutetun valitsee parlamentaarinen yleiskokous lokakuussa kolmesta ministerikomitean esittämästä ehdokkaasta. He ovat Belgiasta, Puolasta ja Ruotsista.

Ihmisoikeusvaltuutetun tehtävään oli yhdeksän ehdokasta, joista ministerikomitea äänesti jatkoon kolme. Ehdokkaan olivat asettaneet Azerbaidzhanin, Belgian, Latvian, Puolan, Ruotsin, Suomen ja Unkarin hallitukset. Suomen ehdokas oli oikeuskansleri Paavo Nikula. Lisäksi mukana on yksittäinen ehdokas Belgiasta.

Ihmisoikeusvaltuutettu valitaan kaksivaiheisella vaalilla. Ministerikomitea eli jäsenmaiden suurlähettiläät äänestävät jatkoon kolme ehdokasta, joista Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous valitsee valtuutetun. Ministerikomitea teki valintansa 7. syyskuuta, parlamentaarikkojen vuoro on 3.-7. lokakuuta, jolloin heillä on täysistunto Strasbourgissa.

Ministerikomitean vaali oli tiukka ja vaati useita äänestyskierroksia. Jatkoon seuloituivat talousministeri, juristi Marc Verwilghen Belgiasta, YK:n Kosovoon nimittämä kansainvälinen oikeusasiamies Marek Nowicki Puolasta sekä Olof Palme -keskusta johtava Thomas Hammarberg Ruotsista.

Ihmisoikeusvaltuutetun virka perustettiin Suomen aloitteesta vuonna 1999. Ensimmäinen valtuutettu, espanjalainen Alvaro Gil-Robles on onnistunut vakiinnuttamaan valtuutetun aseman. Valtuutettu on nyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen rinnalla Euroopan neuvoston näkyvin ja sen erittäin arvostettu osa.

Valtuutetun kuusivuotinen toimikausi on ainutkertainen eli samaa henkilöä ei voida valita tehtävään uudelleen.

Ihmisoikeusvaltuutettu on riippumaton ja itsenäinen toimija. Hänen tehtävänsä on edistää ihmisoikeuksiin liittyvää tietämystä ja koulutusta sekä ihmisoikeuksien kunnioitusta Euroopan neuvoston 46 jäsenmaassa. Hän seuraa ihmisoikeustilannetta kaikissa jäsenmaissa, nostaa esiin epäkohtia ja ehdottaa parannuksia. Maavierailuillaan hän tapaa päättäjiä, viranomaisia ja kansalaisjärjestöjä sekä tutustuu oloihin erilaisissa laitoksissa kuten vankiloissa ja hoitolaitoksissa. Havaintojensa perusteella hän laatii raportteja ja suosituksia hallituksille ja viranomaisille.









Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)