Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki undertecknade avtal om skydd av investeringar mellan Finland och Nicaragua


Pressmeddelande 221/2003
17.9.2003


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki undertecknade ett avtal om skydd av investeringar mellan Finland och Nicaragua i samband med sitt besök i Managua i dag. För Nicaraguas del undertecknas avtalet av landets utrikesminister Norman Caldera. Avtalet har förhandlats fram på initiativ av Nicaragua.

Finland mål med detta avtal är främst att trygga en rättvis och jämlik behandling av finska investerare i Nicaragua. Avtalet skyddar investeringarna från politiska risker och förutsätter även under växlande omständigheter att finska investeringar inte diskrimineras jämfört med andra länders och inhemska investeringar. Med avtalet säkerställs det fria flödet av investerade medel och avkastningen från dem till och från landet. Avtalet förutsätter även att förluster som orsakas av tvångsinlösen, beslagtagning och skador ersätts.

Finland har gällande avtal om främjande och skydd av investeringar med 45 länder. Bland länderna i Centralamerika har man redan förhandlat fram avtal med Costa Rica (2001), Kuba (2001), Dominikanska republiken (2001) och El Salvador (2002).

Nicaragua har ända sedan mitten av 1990-talet försökt locka fler utländska investerare. Man har lyckats i dessa strävanden, landet är nämligen på nionde plats i världen vad gäller mängden investeringar i förhållande till landets BNP. Bland EU-länderna har landet redan ingått avtal om skydd av investeringar med Storbritannien, Frankrike, Spanien, Tyskland, Sverige, Danmark och Nederländerna.

De ekonomiska relationerna mellan Finland och Nicaragua är mycket utvecklingssamarbetsbetonade. Det avtal om skydd av investeringar som nu ingåtts främjar en förskjutning av det ekonomiska samarbetet i riktning mot ett samarbete som i högre grad grundar sig på marknadsmässiga villkor.

Handelsutbytet har varit litet. Under 2002 exporterades varor till ett värde av 663 000 euro från Finland till Nicaragua. Exporten bestod i huvudsak av mindre industrimaskiner och utrustning. Importen 2002 var 3,9 miljoner euro, främst kaffe och tobak. Utvecklingsbiståndet från Finland till Nicaragua har varit omfattande. I detta bistånd ingår bland annat ett dieselkraftverk. För närvarande finns inga finska investeringar i Nicaragua.

Närmare upplysningar: enhetschef Jukka Nystén, handelspolitiska avdelningen, tfn 1605 5071, 040-544 1536, e-post: [email protected]