Inrikesministeriet informerar

Medborgarskapslagen träder i kraft den 1 juni.


15.5.2003

Regeringen beslutade i dag den 15.5 föreslå att republikens president stadfäster den nya medborgarskapslagen. Avsikten är att medborgarskapslagen skall träda i kraft den 1 juni 2003.

Den viktigaste ändringen i den nya medborgarskapslagen är att flerfaldigt medborgarskap (dubbelt medborgarskap) kommer att tillåtas i större omfattning än i dag. Finska medborgare förlorar inte längre sitt finska medborgarskap i och med att de förvärvar medborgarskap i ett annat land. Inte heller behöver utlänningar som förvärvar finskt medborgarskap avsäga sig sitt tidigare medborgarskap.

Lagstiftningen i det andra landet avgör om flerfaldigt medborgarskap är möjligt

Det beror på lagstiftningen i den andra staten om en person utöver sitt nuvarande medborgarskap skall kunna ha ytterligare ett medborgarskap. Finska medborgare kan behålla sitt finska medborgarskap om flerfaldigt medborgarskap tillåts i den stat där de söker nytt medborgarskap.

På samma sätt kan utlänningar behålla sitt tidigare medborgarskap när de förvärvar finskt medborgarskap, om inte lagstiftningen i deras nuvarande nationalstat ställer något hinder för det. För att inte ofrivilligt förlora sitt nuvarande medborgarskap i samband med ansökan om ett nytt medborgarskap är det bäst att på förhand ta reda på hur lagstiftningen i den andra staten ställer sig till flerfaldigt medborgarskap.

Ansökan om finskt medborgarskap

Den som ansöker om finskt medborgarskap skall fylla i en blankett och personligen lämna in den på polisinrättningen i det härad där den sökande har sin hemort.

Att återförvärva finskt medborgarskap

En tidigare finsk medborgare kan efter att den nya lagen har trätt i kraft återförvärva sitt förlorade finska medborgarskap genom anmälningsförfarande. Anmälan skall lämnas personligen till polisinrättningen i det härad där sökanden har sin hemort. Utlänningsverket ger ett beslut i saken. Avgiften för anmälan fastställs senare. Den som vill återförvärva sitt finska medborgarskap har fem år på sig att göra anmälan efter att lagen trätt i kraft.

Utomlands lämnas anmälan till Finlands diplomatiska beskickning, konsulat eller honorärkonsulat. Anmälan kan också sändas per post. Ett sådant förfarande är närmast avsett för utlandsfinländare som inte kan uppsöka en beskickning, ett konsulat eller honorärkonsulat personligen på grund av långa avstånd eller för att Finland inte har någon representation i det land där de bor.

Anmälning och blanketter

På Utlänningsverkets webbplats adress www.uvi.fi finns blanketter för ansökan och anmälningsförfarande och närmare information om förfarandet. För närvarande är det inte möjligt att bedöma hur lång tid det tar att behandla ansökningar och anmälningar.

En tidigare finsk medborgares anmälan kan behandlas snabbare om det finns uppgifter om honom eller henne i Finlands befolkningsdatasystem. Alla kan kontrollera uppgifter om sig själva hos magistraten på den hemort där de senast bodde. Den som inte känner till sin egen hemort, kan be Helsingfors magistrat kontrollera uppgifterna.

Magistratens kontaktinformation finns på Internet under adress www.maistraatti.fi/

Närmare information: överdirektör Pentti Visanen (09) 160 42700






























Utlänningsverket(Länk till en annan webbplats.)