Burkina Fasos utrikesminister besöker Finland

Burkina Fasos utrikesminister Youssouf Ouedraogo gör ett arbetsbesök tiöö Finland den 22-23 maj på inbjudan av Finlands regering. Som värd för besöket fungerar utrikeshandels- och biståndsminister Paula Lehtomäki.

De officiella samtalen förs torsdagen den 22 maj under ledning av minister Lehtomäki. I diskussionerna behandlas förutom de bilaterala förhållandena mellan Finland och Burkina Faso även dialogen mellan Europeiska unionen och Afrika samt regionala konflikter i Afrika.

Besöksprogrammet innehåller även samtal med utrikesminister Erkki Tuomioja torsdagen den 22 maj och ett besök i riksdagen den 23 maj. I riksdagen får gästen inblick i den finländska demokratin och parlamentarismen.

Minister Ouedraogo med följe besöker även Tavastland. På UPM-Kymmene-fabrikerna i Valkeakoski bekantar de sig med finländsk pappersindustri. I Tavastehus uppvisar Scanagri-bolaget sitt pågående projekt för att bekämpa skogsbränder i Burkina faso.

Burkina Faso i Västafrika är ett av landets fattigaste länder och dess utvecklingsbhov är stort. Enligt statsrådets beslut bedriver Finland för närvarande utvecklingssamarbete med Burkina Faso. Om detta eventuellt skall fortsätta, beslutas efter de resultat och erfarenehter man fått under prövotiden. Samarbetet omfattar för tillfället två bilaterala regeringsprojekt, två multilaterala regilnala program och två finländska medborgarorganisationers projekt.

Ytterligare information: ambassadrådet Vesa Jaakola tel. 1605 6070, och enhetschef Heli Sirve, tel 040 576 9471.









EU