Det 12 sanktionspaketet skärper restriktionerna inom utrikeshandeln och inför nya åtgärder för att ingripa i kringgåendet av sanktioner

Till EU:s nya restriktiva åtgärder mot Ryssland hör ett förbud mot import av diamanter, en skärpt mekanism för pristak för olja och utvidgade import-, export- och transiteringsförbud. Ryskägda företag som är etablerade i EU är i fortsättningen skyldiga att rapportera om betalningsrörelsen. Individuella sanktioner ska nu riktas mot aktörer som ordnat olagliga val i Ukraina och som stöttar Rysslands armé samt mot EU-medborgare som i Finland har gjort sig skyldiga till att kringgå sanktionerna.

EU beslutade den 18 december 2023 att utvidga sanktionerna mot Ryssland, vilket är en motåtgärd mot Rysslands fortsatta attacker mot civila mål och kritisk infrastruktur i Ukraina och ett svar på de olagliga val som Ryssland anordnat i de ryskockuperade områdena i Ukraina.

Enligt det 12 sanktionspaketet ska nu bland annat ryska tjänsteinnehavare som ordnat olagliga val i de ryskockuperade områdena samt personer och företag som stöttar Rysslands armé tas upp på sanktionslistan. I fortsättningen kan individuella sanktioner också införas mot personer som gynnas av tvångsöverföring av äganderätt till eller kontroll över medlemsländernas dotterbolag som är etablerade i Ryssland (ett nytt kriterium). 

De restriktiva åtgärderna inom utrikeshandeln är ägnade att stoppa Ryssland från att få inkomster eller produkter med dubbel användning eller andra produkter som förbättrar Rysslands militära och tekniska kapacitet eller stärker landets försvars- och säkerhetssektor.  

Förbudet mot import av naturliga diamanter börjar gälla vid ingången av januari och ett successivt importförbud från tredjeländer från och med mars i enlighet med de riktlinjer som G7-länderna kommit överens om. Importförbudet gäller också kondenserad propan (LPG) och butan samt järn-, koppar- och aluminiumprodukter. Exportförbudet omfattar nu också verktygsmaskiner och maskindelar samt kemikalier, litiumbatterier, termostater och motorer som kan användas i obemannade drönare. Ytterligare är programvaror för företagsledning eller industriell formgivning och tillverkning med på förbudslistan.

Nya åtgärder för att hindra kringgåendet av sanktioner

Mekanismen för oljepristak som fastställdes i december 2022 preciseras, vilket innebär en skyldighet att anmäla försäljning eller export av tankfartyg till vilket land som helst för att sanktionerna inte ska kunna kringgås. Den som säljer eller exporterar ett tankfartyg ska i avtalen beakta de förbud som gäller att använda, återförsälja eller återexportera tankfartyg för transport av rysk råolja eller ryska oljeprodukter i vissa fall. Det krävs att företagen har utförligare intyg över oljetransporterna än tidigare.   

På sanktionslistan tas upp personer som gjort sig skyldiga till att kringgå sanktioner, inklusive den EU-medborgare som finns häktad i Finland.

Förbudet mot transitering av sanktionsbelagda produkter genom Ryssland utvidgas (bland annat motorer, pumpar, filter). I fortsättningen ska företagen i handelsavtalen för vissa sanktionsbelagda produkter inkludera ett förbud mot återexport av produkterna till Ryssland.  

När det gäller förbudet mot att tillhandahålla ryska medborgare eller personer bosatta i Ryssland plånboks-, konto-eller förvaringstjänster för kryptotillgångar, förbjuds ryska medborgare att äga, utöva kontroll över eller verka i förvaltningsstrukturerna i företag eller andra enheter som har anknytning till kryptovalutor i EU.

Ryskägda företag och banker som är etablerade i EU är skyldiga att rapportera om penningöverföringar till tredjeländer. Medlemsländerna ska analysera denna information bland annat för att hindra att sanktionerna kringgås.

Medlemsländerna ska utse en myndighet med ansvar för att söka fram och frysa de sanktionsbelagda personernas tillgångar. Detta i syfte att stoppa försöken att kringgå sanktionerna.

Undantag

Möjligheten att i samband med att europeiska företag lämnar Ryssland bevilja företagen undantag för att överföra sanktionsbelagda produkter vid företagsvärv (ett så kallat exit-tillstånd) förlängs till och med den 30 juni 2024.

Dessutom fortsätter möjligheten till undantag när det gäller att sälja företag som ägs eller kontrolleras av vissa sanktionsbelagda aktörer.

Det ska skapas en ny möjlighet till undantag för försäljning av egendom som ägs eller kontrolleras av en sanktionsbelagd person eller sammanslutning vid expropriationssituationer av allmänt intresse. 

Det så kallade systemet med sanktioner mot individer och organisationer

Det så kallade systemet med sanktioner mot särskilda sektorer

Mer information

  • Pia Sarivaara, teamledare, enheten för folkrätt, tfn 0295 350 660
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].