26.3.2024

Brasilia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemiaan liittyvät rokotus- tai PCR-testivaatimukset sekä maan sisäisen liikenteen maskivaatimukset ovat tällä hetkellä poistettu. Tilanteen mahdollisesti muuttuessa ajankohtaista tietoa Brasilian tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/brasilia ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kautta.

Brasilian koronavirustilanteesta edustuston verkkosivulla:
https://finlandabroad.fi/web/bra/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/covid-19-koronavirustilanne-brasiliassa/384951

Paikalliset hätänumerot:
190 – Poliisi / Polícia Militar
192 – Ambulanssi / SAMU – Ambulância ja
193 – Palokunta / Bombeiros

Brasilia on normaaliaikoina erinomainen maa matkustaa ja kokea värikäs ja suomalaisille erilainen kulttuuri - kunhan huomioi turvallisuus-, rikollisuus- ja terveystilanteen laajan maan eri alueilla ja kaupungeissa. Lähes Euroopan kokoiseen maahan mahtuu kaikenlaista ja siksi matkailijan on oltava herkeämättä tarkkaavainen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Brasilian yhteiskunnallinen tilanne on vakaa. Mielenosoituksia esiintyy ajoittain erityisesti São Paulon, Rio de Janeiron ja Brasílian kaupungeissa, mutta ne ovat mahdollisia myös maan muiden osavaltioiden (27) pääkaupungeissa. Turistin kannattaa välttää mielenosoituksia, koska väenpaljouksissa saattaa tapahtua rikoksia (esim. taskuvarkauksia).

Rikollisuus

Merkittävin turvallisuusriski Brasiliassa on rikollisuus. Suurimmissa kaupungeissa omaisuusrikokset (tasku- ja kännykkävarkaudet) ovat yleisiä ja niihin voi liittyä väkivaltaa. Suurkaupungeissa on ajoittain rikollisliigojen keskinäisiä tai niiden ja poliisin välisiä aseellisia yhteenottoja, joista voi koitua vaaraa myös sivullisille, erityisesti lähellä vähävaraisempien asuinalueita (portugaliksi comunidades ent. favela).

Puhelinhuijaukset ovat yleisiä ja niihin voi liittyä uhkauksia eri muodoissa. Mahdollisen väärinkäytön vuoksi vältä antamasta henkilötietoja itsestäsi, perheestäsi tai olosuhteistasi, jollet varmasti tunnista tiedustelijaa tai tiedä kyselijän tarkoitusperää.

Luottokorteilla voi maksaa yleisesti, mutta luottokorttien kopiointia esiintyy. Korttia käyttäessä tulee olla huolellinen, eikä sitä tule maksutilanteessa päästää silmistään tai antaa toisen käteen. Pankkiautomaatilla asioidessa on oltava erityisen valpas.

Säilytä passi ja arvoesineet tallelokerossa. Älä ota mitään arvokasta mukaan rannoille tai kaduille. Vältä yöelämän riskejä. Ota tärkeimmistä matkustusasiakirjoista kopiot sähköpostiisi tai puhelimeesi.

Uutta passia voi anoa Suomen São Paulossa sijaitsevasta konsulaatista tai Suomen suurlähetystöstä Brasíliassa. Hätäpassi kotimatkaa varten on lisäksi kirjoitettavissa myös Rio de Janeirossa olevassa kunniapääkonsulaatissa. Riossa (Zona Sul) on myös englanninkielinen turistipoliisi (jonka puoleen voi kääntyä esimerkiksi passin katoamistapauksessa).

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Brasiliassa on maan kattava ja hyvin toimiva lentoliikenneverkosto sekä osavaltioiden välinen kaukolinja-autoliikenne.

Suurkaupunkien alueilla tieverkon kunto on yleensä hyvä, mutta maassa on myös laajoja alueita, joissa tiestön kunto on heikko. Suurkaupungeissa valtavat ruuhkat ovat yleisiä niin kaupungin sisäisessä liikenteessä kuin sisääntuloreiteilläkin.

Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Liikennesääntöjen noudattaminen on usein ylimalkaista, ajonopeudet suuria ja ajotyyli arvaamatonta.

Brasilian liikenteessä on nollatoleranssi (0,0% - Lei seca) alkoholin sekä muiden huumaavien aineiden suhteen. Tarkastuspisteitä on varsinkin ilta- ja yöaikaan.

Aja autossa ikkunat ja ovet lukittuina, sillä ryöstöt liikennevaloissa ovat mahdollisia.

Käytä vain virallisia takseja. Hotellien omat taksit, applikaation kautta tilattavat sekä tolpilta ja lentokentältä otettavat taksit ovat laillisia ja pääsääntöisesti turvallisia.

Jos vuokraat ajoneuvon, tarkista ajoneuvon kunto ja vakuutus vuokraushetkellä yhdessä vuokraajan kanssa. Vahingonkorvaukset onnettomuuksissa ovat usein suuria. Älä jätä passia koskaan pantiksi. Huomioi että valtaväylillä on automaattinen nopeusvalvonta, mahdolliset sakot autovuokraamo laskuttaa luottokortiltasi.

Brasiliassa voi ajaa suomalaisella ajokortilla 180 päivän ajan.

Luonnonolot

Brasilian luonto on erittäin rikas ja erityisesti luontomatkailukohteissa on runsaasti kauniita vesiputouksia ja erilaisia villieläimiä. Ole varovainen tuntemattomassa kohteessa esimerkiksi suurempien kissaeläinten, matelijoiden ja hyönteisten suhteen.

Sadekausi Brasiliassa ajoittuu eteläisen pallonpuoliskon kesään, joulu-huhtikuulle. Rankkasateiden aiheuttamat tulvat, maanvyörymät ja sähkökatkot ovat yleisiä eripuolilla maata. Tulvivat vedet ja maanvyörymät saattavat aiheuttaa vaaratilanteita sekä katkaista valtateitä, vaurioittaa siltoja ja vaikeuttaa sekä ruuhkauttaa matkustamista. Rankkasateiden aiheuttamia tulvia kaupungeissa saattaa edistää myös puutteellinen viemäröinti.

Kuivempana kautena (lähinnä touko-marraskuussa) laajat maasto- ja metsäpalot ovat yleisiä myös kaupunkien läheisyydessä.

Tarkempia tietoja Brasilian säästä (https://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/brasilia/rio%20de%20janeiro(Linkki toiselle web-sivustolle.))

Terveys

Covid-19-pandemiaan liittyvät maskivaatimukset poistuivat lentokentiltä ja kaupunkien julkisesta liikenteestä maaliskuussa 2023. Maahan saapumiseen liittyvät Covid-rokotus- ja testitodistusvaatimukset on poistettu kesäkuussa 2023. Lisätietoja terveysviranomaisen, Anvisan, sivuilta (portugaliksi): https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/noticias-anvisa/2022/anvisa-atualiza-medidas-a-serem-adotadas-em-aeroportos-e-aeronaves(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kattava matkavakuutus on välttämätön. Hoitotoimenpiteitä ei välttämättä aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua, jota Brasiliassa saatetaan vaatia jopa käteismaksuna.

Yksityisten sairaaloiden taso on hyvä, mutta lääketieteelliset toimenpiteet ovat hyvin kalliita.

Julkisten sairaaloiden taso vaihtelee suuresti ja saattaa olla huomattavasti yksityisiä sairaaloita vaatimattomampi. Jos terveysvakuutusta (plano de saúde, convênio médico) ei ole esittää, potilas kuljetetaan onnettomuus- ja sairaustapauksissa aina julkiseen sairaalaan.

Brasiliassa esiintyy useita hyttysten levittämiä virustauteja kuten dengue- ja chikungunyakuumetta sekä zikavirusta. Tällä hetkellä Brasiliassa esiintyy denguekuumetta runsaasti. Suosittelemme hyttysten pistoilta suojautumista käyttämällä peittäviä vaaleita vaatteita, hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa. Matkailija voi suojautua denguekuumeelta ottamalla rokotteen yksityisissä rokotuspisteissä. Maassa esiintyy myös keltakuumetta. Brasilian viranomaiset suosittelevat keltakuumerokotusta (https://www.gov.br/pt-br/servicos/solicitar-fornecimento-de-vacinas(Linkki toiselle web-sivustolle.)). Malarialääkitys voi olla tarpeen Amazonian alueella..

Tietoa Brasiliaan matkaileville saa terveysministeriön Portal Saúde -portaalista (portugaliksi)
https://www.saude.gov.br/saude-de-a-z/saude-do-viajante(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä, joita on usein saatavilla myös ilman reseptiä.

Vesijohtovettä ei yleisesti suositella juotavaksi, joskin se on joissakin kaupungeissa juomakelpoista suodattamisen jälkeen.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maan lait ja käytännöt

Henkilöllisyys on voitava todistaa pyydettäessä, joten passin paperikopio tai valokuva puhelimessa on hyvä pitää aina mukana.

Brasilia on merkittävä huumekaupan kauttakulkumaa. Huumeiden hallussapidosta ja salakuljetuksesta annettavat rangaistukset ovat ankaria. Huolehdi, ettei matkatavaroihisi lisätä sinulle kuulumattomia tavaroita, äläkä suostu kuljettamaan toisten matkatavaroita.

Virkavallan halveksunta on vakava rikos, josta voi seurata sakko- tai vankeusrangaistus.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on erityisen vakava rikos ja seuraamukset ovat ankarat. Seksin harjoittaminen julkisella paikalla on Brasiliassa rangaistava teko.

Maahantulosäännökset

Brasilialla ja EU:lla on 13. lokakuuta 2022 alkaen vastavuoroisuussopimus, joka koskee Covid-19-sertifikaatteja. Tämä helpottaa brasilialaisten matkustamista EU-maihin ja EU-kansalaisten matkustamista Brasiliaan. Brasiliaan saapuessa ei enää kesäkuusta 2023 alkaen ole vaadittu Covid-19-rokotustodistusta tai negatiivista testitulosta. Tilanteen mahdollisesti muuttuessa ajankohtaista tietoa Brasilian tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/brasilia ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kautta. Brasilian terveysministeriön verkkosivut: https://www.saude.gov.br/saude-de-a-z/saude-do-viajante(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Brasiliaan saapumiseen ja maasta poistumiseen alaikäisen kanssa sovelletaan Brasilian viranomaisten säännöksiä. Varmistathan heiltä ennen matkaa ohjeistukset ja tarvittavat dokumentit (esimerkiksi vanhemman kirjallinen notaarin vahvistama suostumus).

Jos olet suomalainen ja matkustat suomalaisen alaikäisen kanssa Brasiliassa, suosittelemme pyytämään mukaan matkalle DVV:ltä englanninkielisen virkatodistuksen, josta käy ilmi alaikäisen vanhempien nimet (+ apostille-todistus). Hyvä olisi olla myös vapaamuotoinen suostumus matkalle ja huoltajan yhteystiedot. Alaikäisen Suomen kansalaisen kohdalla huoltajat ovat antaneet suostumuksensa matkustusasiakirjan haun yhteydessä, mutta esimerkiksi Brasilian viranomainen ei välttämättä tunnista tätä suostumusta.

Tietoa Brasilian maahantuloasioista, oleskeluoikeuden pidennyksestä, oleskeluluvasta sekä alaikäisen kaksoiskansalaisen lapsen matkustamiseen liittyvistä rajoituksista ja lupamenettelyistä saa:

Yhteystiedot

Suomen suurlähetystö, Brasília
Av. das Nações, Qd. 807, Lote 27
CEP 70417-900 Brasília - DF
email: [email protected]
webpage: finlandabroad.fi/brasil
tel: +55 61 3443 7151

Kunniapääkonsulaatti, Rio de Janeiro
Casa Europa
Avenida Presidente António Carlos 58, 5. krs
Centro
CEP 20020-010 Rio de Janeiro - RJ
email: [email protected] tai
[email protected]
webpage: finlandabroad.fi/brasil
tel: +55 21 9 8318 0257

Yhteystiedot muihin kunniakonsulaatteihin:

https://finlandabroad.fi/web/bra/kunniakonsulaatit

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].