Suomen toiminta ja tavoitteet Unescossa

Iso, pyöreä neuvottelupöytä kirkkaasti valaistussa istuntosalissa. Pöydällä jäsenmaiden nimikyltit ja paperipinoja kunkin kohdalla.
Unescon hallintoneuvoston istuntosali Copyright: Unesco/P.Chiang-Joo

Suomi korostaa erityisesti koulutuksen, avoimen tieteen, monimuotoisen kulttuurin sekä sananvapauden ja riippumattoman tiedonvälityksen merkitystä demokratiakehityksessä sekä konfliktien ennaltaehkäisyssä ja ratkaisemisessa. Suomi tukee ihmisoikeusperustaisuuden, kestävän kehityksen ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen liittyvien näkökohtien sisällyttämistä Unescon kaikkeen ohjelmatoimintaan.

Suomi on muiden Pohjoismaiden kanssa aloitteellinen myös Unescon työskentelymenetelmien kehittämiseksi. Järjestön toimintaan vaikuttaa oleellisesti sen päättävien elinten (yleiskokous, hallintoneuvosto, sihteeristö) tehokkuus ja yhteistyökyky.

Suomen Unesco-yhteistyö muiden Pohjoismaiden kanssa on tiivistä. Unescossa on kaksi pohjoismaista liitännäisjäsentä: Färsaaret ja Ahvenanmaa, josta tuli järjestön liitännäisjäsen vuonna 2021.

Myös EU-koordinaatio on voimistunut viime vuosina. EU haluaa osallistua enenevässä määrin Unescon työhön alueilla, joilla EU:lla on toimivaltaa ja erikoisosaamista. Yhteistyötä tehdään myös muiden maaryhmien kanssa.

Suomi liittyi Unescoon vuonna 1956 ja on jäsenyytensä aikana ollut useiden Unescon alaisten elinten ja hallitusten välisten komiteoiden jäsen. Suomi oli Unescon hallintoneuvoston jäsen kaudella 2017–2021. Hallintoneuvostoon kuuluu 58 vaalilla valittavaa jäsentä.

Tällä hetkellä Suomi on jäsen tiedonvälityksen kansainvälisen kehitysohjelman IPDC(Linkki toiselle web-sivustolle.):n (International Programme for the Development of Communication) neuvostossa, hallitustenvälisessä bioetiikkakomiteassa (IGBC(Linkki toiselle web-sivustolle.)), Unescon tilastokeskuksen UIS(Linkki toiselle web-sivustolle.):n hallituksessa sekä Haagin 1954 sopimuksen komiteassa(Linkki toiselle web-sivustolle.) kulttuuriomaisuuden suojelemiseksi aseellisen selkkauksen sattuessa.