Ulkomaankauppaministeri Vilén Novgorodissa: Venäjän parhaat investointilait houkuttelevat metsäinvestointeja Suomesta


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén vihki keskiviikkona käyttöön UPM-Kymmenen viilutehtaan Venäjällä Chudovossa. Kyseessä on UPM-Kymmenen toinen mittava investointi Novgorodin alueelle, ja lisäksi rakenteilla on saha Novgorodin läänin itäosassa Pestovossa. Avajaisiin osallistui myös Novgorodin alueen kuvernööri Mihail Prusak ja UPM-Kymmenen toimitusjohtaja Juha Niemelä.

”Novgorod on parantanut investointilainsäädäntöään ja alueella onkin Venäjän parhaat investointilait. Suomalaisen merkittävän metsäyhtiön investointien keskittäminen juuri Novgorodin lääniin on osoituksena siitä, että tähän lainsäädäntötyöhön on kannattanut panostaa. Investointi-ilmapiiri tulee entisestään paranemaan, mikäli pitkään neuvoteltu investointisuojasopimus saadaan valmiiksi Venäjän ja Suomen välillä”, sanoi ministeri Vilén avajaispuheessaan.

Merkittävä tekijä investointi- ja toimintaympäristön parantamisessa on Venäjän WTO-jäsenyydellä, jonka toivomme toteutuvan mahdollisimman pian, sanoi Vilén. Keskusteluissaan kuvernööri Prusakin kanssa Vilén tähdensi, että on tärkeää varmistaa, että WTO-velvoitteet saadaan aikanaan toimeenpantua myös aluehallinnon tasolla ja niille löytyy sitoutumista kautta maan.

”Puun tuontiin liittyvät rajoitukset sopivat huonosti yhteen Venäjän WTO-pyrkimysten kanssa. Ulkomaisia metsäinvestointeja Venäjälle ei myöskään saada lisättyä tällaisten toimintaa hankaloittavien rajoitusten avulla, ja pidänkin niitä Venäjän omien intressien vastaisina”, arvioi ministeri Vilén. Suomalainen metsäteollisuus tarvitsee jatkossakin raakapuuta Venäjältä, mutta toimintaympäristöä vahvistamalla ja sen ennakoitavuutta parantamalla Venäjä saa varmasti myös ulkomaisia metsäteollisuuden investointeja. Tämän edellytyksenä on kuitenkin puukuljetusten sujuva hoito, joka edellyttää investointeja Venäjän puolen tie- ja rataverkon parantamiseen ja raja-asemien laadun ja määrän lisäämiseen.

”Suomen ja Venäjän välisessä kauppa- ja talousyhteistyössä on metsäsektorilla keskeinen asema. Suomen valtio on panostanut metsäyhteistyöhön mm. perustamalla maiden välisen talouskomission yhteyteen korkean tason metsätyöryhmän käsittelemään maittemme välisiä metsäkysymyksiä kaikessa laajuudessaan. Tämä toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin”, sanoi Vilén.

”Osana Suomen ja Venäjän välistä lähialueyhteistyötä toteutetaan Luoteis-Venäjän metsäohjelmaa, joka sisältää myös Novgorodin aluetta koskevan hankkeen. Tässä ohjelmassa käsitellään Novgorodin metsävarojen taloudellista saatavuutta, kestävän metsätalouden hakkuumahdollisuuksia ja metsäinvestointien luotettavuutta”, sanoi ministeri Vilén.

”Venäjän metsävarojen vuotuisesta kasvusta hyödynnetään vain viidennes. Suomessa on kysyntää venäläiselle puuraaka-aineelle ja puuntuonti Suomeen on ollut voimakkaassa kasvussa. Metsäteollisuutemme arvioiden mukaan venäläisen raakapuun tarve Suomessa tulee lähivuosina jopa kaksinkertaistumaan. Ostot tuovat rahaa Venäjälle omiin investointeihin ja kehittämistoimintaan, ja niiden työllistävä vaikutus on merkittävä”, totesi Vilén.

Lisätietoja: erityisavustaja Ukko Metsola, ulkoasiainministeriö, gsm 040 751 5173














Venäjä
metsätalous
ympäristö