Euroopan neuvoston 5. tasa-arvoministerikonferenssi

Euroopan neuvoston 5. tasa-arvoministerikonferenssi pidetään Makedonian pääkaupungissa Skopjessa 22.-23. tammikuuta. Konferenssin aiheena on Naisten panos yhteiskunnan demokratisoimisessa, konfliktien ehkäisemisessä ja rauhan rakentamisessa.

Konferenssin pääpuhuja oli YK:n naisten kehitysrahaston UNIFEM:n riippumaton asiantuntija Elisabeth Rehn, joka on tutustunut konfliktitilanteisiin vierailemalla ja haastattelemalla sodan uhreja paikan päällä eri puolilla maailmaa ja julkaissut siitä raportin.

Alustuksessaan Rehn totesi sodankäynnin luonteen muuttuneen: Naisen ruumiista on tullut sodankäynnin väline, sillä seksuaalinen väkivalta on osa strategiaa.

Keinoina parantaa naisten asemaa konfliktitilanteissa ja -alueilla Rehn painotti naisten äänen kuulemista ja naisten ottamista mukaan paikallistason päätöksentekoon, koska naisilla on ensikäden tieto ruohonjuuritason tilanteesta.

Rehn peräänkuulutti myös koulutusta, jossa naisia opetetaan tunnistamaan mahdollinen konfliktitilanne ennen sen puhkeamista ja toimimaan sen ehkäisemiseksi.

Naisten ottamisessa mukaan päätöksentekoon kansainvälisen yhteisön on toimittava esimerkkinä: Naisia on nimitettävä korkeisiin virkoihin, Rehn painotti.

Suomen virallisen puheenvuoron esittää 23. tammikuuta valtuuskunnan johtaja, Suomen suurlähettiläs Makedoniassa Birgitta Stenius-Mladenov.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Johanna Suurpää, ulkoasiainministeriö, ihmisoikeusyksikkö, puh. (09) 160 56551.













YK
ihmisoikeudet