Understatssekreterare Laajava i FNs människorättskommitté: Globaliseringen är utmaning för förverkligande av människorättigheter


Utrikesministeriets politiska understatssekreterare Jaakko Laajava konstaterade i sitt tal vid FNs människorättskommittés session i Geneve den 19 mars, att globaliseringsprocessen på ett betydande sätt påverkar förverkligandet av människorättigheterna. Globaliseringen har å ena sidan skapat välfärd och befrämjat informationsutbyte, men å andra sidan har skillnader i levnadsstandard ökat. Kvinnor, barn, ursprungsbefolkning och minoriteter är särskilt utsatta. Försvaret av dessa gruppers rättigheter kräver särskild uppmärksamhet.

Understatssekreterare Laajava uppmanade människorättskommittén att i sitt arbete konsekvent föra fram kvinnornas rättigheter. Kampen mot fattigdom och befrämjande av god administration utgör väsentliga faktorer i befrämjandet av de mänskliga rättigheterna. Finlands anförande tog ställning för ett nytt generalavtal för att befrämja de handikappades rätt och för utvecklandet av besvärsmöjligheter för ekonomisk, social och kulturell människorätt.

I Finlands anförande behandlade man även det aktuella internationella läget. Trots svårigheterna borde världsgemenskapen verka tillsammans. Finland fördömer terrorism i alla dess former, men anser det samtidigt vara viktigt att människorätt respekteras i kampen mot terrorism, heter det i Finlands anförande.




Jaakko Laajavas anförande på engelska

YK
ihmisoikeudet