Tansania ja Suomi rakentavat tietoyhteiskuntaa

”Tieto- ja viestintäteknologia on yksi Suomen painopisteistä kehitysyhteistyössä”, totesi alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen puhuessaan kahden Suomen rahoittaman kehitysyhteistyöhankkeen avajaistilaisuudessa Tansanian Dar es Salaamissa maanantaina.

Alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen keskustelee Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiaministeriön valtiosihteerin Florens Tukuran kanssa. Kuva: Jukka Siltanen Alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen keskustelee Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiaministeriön valtiosihteerin Florens Tukuran kanssa. Kuva: Jukka Siltanen

Suomi jakaa mielellään kokemuksiaan tietoyhteiskunnan rakentamisesta kumppanimaidensa kanssa, alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen korosti. Myös Tansania on ymmärtänyt tietoyhteiskunnan merkityksen, kun maa pyrkii nousemaan keskitulotason maaksi vuoteen 2025 mennessä, hän sanoi.

Tilaa innovaatioille, tukea ICT-politiikan uudistamiseen

Tansanian tietoyhteiskunnan ja ICT-sektorin kehittämishanke TANZICT käynnistyi virallisesti elokuun alussa. Hanke tukee Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiaministeriötä maan ICT-politiikan uudistamisessa sekä auttaa ministeriötä parantamaan toimintatapojaan ja osaamistaan tietoyhteiskunta-asioissa.

Suomen rahoittaman hankkeen tavoitteena on myös Tansanian innovaatiojärjestelmän kehittäminen erityisesti yrittäjyyden näkökulmasta. TANZICT luo uusia tuki- ja rahoitusmalleja yritysideoiden toteuttamiseen ja aloittavien yritysten avustamiseen. Se auttaa myös tansanialaista it-alaa verkottumaan sekä oman maan sisällä että kansainvälisesti.

Tansanian viestintä-,  tiede- ja teknologiaministeri Makame Mbarawa ja Irene K. Joseph Tansanian tiede- ja teknologiakomissiosta. Kuva: Jukka Siltanen Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiaministeri Makame Mbarawa ja Irene K. Joseph Tansanian tiede- ja teknologiakomissiosta. Kuva: Jukka Siltanen

Maanantaina avattu innovaatiotila tarjoaa tansanialaisille opiskelijoille, aloittaville yrittäjille ja muille it-alalla toimiville paikan verkottua, työskennellä ja kouluttautua yhdessä. Innovaatiotilaa voidaan käyttää myös yhdessä muiden toimijoiden kuten Maailmanpankin kanssa järjestettävissä tilaisuuksissa.

Hautomo synnyttää kasvuyrityksiä

Yksi yhteistyökumppaneista on tietotekniikkaan painottuva uusi Dar Teknohama -yrityshautomo, joka vietti samalla virallisia avajaisiaan. Molempien tilat sijaitsevat Tansanian tiede- ja teknologiakomission COSTECHin toimitalossa.

Dar Teknohaman kohderyhmään kuuluvat aloittavat teknologia-alan kasvuyritykset. Se tarjoaa neuvonta- ja mentorointipalveluja sekä helpottaa rahoituksen ja markkinointikanavien hakemisessa.

Tohtori Hassan Mshinda Tansanian tiede- ja teknologiakomissiosta ja Maailmanpankin vanhempi tietoyhteiskuntapolitiikan asiantuntija Ilari Lindy. Kuva: Jukka Siltanen Tohtori Hassan Mshinda Tansanian tiede- ja teknologiakomissiosta ja Maailmanpankin vanhempi tietoyhteiskuntapolitiikan asiantuntija Ilari Lindy. Kuva: Jukka Siltanen

Dar Teknohaman toiminta alkoi kesäkuussa 2011. Sen asiakkaina on tällä hetkellä yhdeksän tansanialaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä 72 ihmistä. Useita kymmeniä yliopisto-opiskelijoita on jo osallistunut sen hautomo- ja mobiiliteknologiakoulutukseen ja kuusi yritystä on aloittanut toimintansa.

Dar Teknohama tarjoaa hautomotoimintaa netin kautta myös Tansanian maaseudulle yhdessä Kansainvälisen työjärjestö ILO:n kanssa.

Ohjelmistoyrittäjä sai poliisin asiakkaakseen

Yksi hautomon asiakkaista on autojen paikannusohjelman kehittäjä Josephat Adelardo, joka sai Tansanian poliisin ohjelmistoasiakkaakseen hautomon kautta. ”Pääsin myös esittelemään tuotteitani moniin päättäjätapahtumiin. Se on antanut minulle varmuutta ja uskottavuutta, että aloittavalla yritykselläni on kasvupotentiaalia”, hän lisää.

Tansanian tiede- ja teknologiakomissio COSTECH perusti hautomon Maailmanpankin infoDev-ohjelman ja teleoperaattori Vodacom Tanzania Ltd:n tuella. Sen yhteistyökumppaneihin kuuluvat muiden muassa Dar es Salaamin yliopiston yrityskeskus ja Nokia.

Dar Teknohama on osa Sustainable Businesses in the Knowledge Economy -ohjelmaa, jota infoDev toteuttaa Suomen kehitysyhteistyörahoituksella. Ohjelma tähtää tieto- ja viestintäteknologian sekä maatalouden aloilla toimivien pk-yritysten kilpailukyvyn parantamiseen ja innovaatioiden syntymiseen.