Asiakirjojen laillistus

Suomessa käytettäväksi tarkoitetut ulkomaanviranomaisen antamat asiakirjat ja todistukset on laillistettava. Laillistaminen tapahtuu maassa, joka on asiakirjan antanut.

  1. Asiakirjan myöntäneen maan ulkoministeriö laillistaa sen oikean viranomaisen antamaksi.
  2. Maassa toimivaltainen Suomen edustusto laillistaa asiakirjan liittämällä siihen todistuksen kyseisen maan ulkoministeriön virkamiehen oikeudesta antaa tällaisia todistuksia.

Asiakirjojen laillistaminen Tansaniassa

Suomen suurlähetystö Tansaniassa laillistaa toimialueellaan myönnettyjä asiakirjoja. Laillistettavan asiakirjan tulee olla alkuperäinen.

  1. Hanki alkuperäisestä asiakirjasta käännös joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, mikäli asiakirjaa ei ole annettu jollakin kyseisistä kielistä. Jos käännös on tehty ulkomailla, tulee myös käännös laillistaa. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän tekemää käännöstä ei tarvitse erikseen laillistaa.
  2. Laillista alkuperäinen asiakirja sekä sen mahdollinen käännös sen maan ulkoministeriössä, jossa asiakirjat on myönnetty.
  3. Lähetä skannattu kopio laillistetusta alkuperäisestä asiakirjasta sekä sen käännöksestä edustustolle sähköpostitse. Edustusto vahvistaa skannattujen kopioiden perusteella, ovatko asiakirjat laillistettavissa. Älä toimita alkuperäisiä asiakirjoja edustustolle ennen edustuston vastauksen saamista sähköpostitse.
  4. Maksa toimitusmaksu. Asiakirjan laillistaminen on lähtökohtaisesti maksullista, toimitusmaksu on 30 euroa per laillistettava asiakirja. Tansanian shillinkihinta vaihtelee kuukausittain kurssimuutosten mukaan. Lähetämme tarkat maksuohjeet sähköpostitse.
  5. Toimita alkuperäinen asiakirja käännöksineen edustustolle henkilökohtaisesti tai kaupallisen kuriirin avulla. Normaalin postin toiminta edustuston toimialueella ei ole luotettavaa eikä sen käyttö asiakirjalähetyksiin ole suositeltavaa.
  6. Laillistettu asiakirja on noudettavissa edustustolta henkilökohtaisesti tai kaupallisen kuriirin välityksellä.

 
​​​​​​​