SuomiFinland100 - Tarinoita Tansaniasta: Vierailu presidentti Julius Nyereren kotikylässä

Muistaakseni meillä oli vapun 1971 aikoihin swahilinkielen kurssi Makoko-lähetyssaarnaaja-asemalla Musomassa. Siellä oli myös muutama muu meidän suomalaisesta vapaaehtoistyöntekijäporukastamme. Lähdimme yhtenä viikonloppuna pikipikeillä toisen suomalaisen vapaaehtoistyöntekijän kanssa katsomaan presidentti Julius Nyereren kotikylää, Butiamaa.

Saavuttuamme kylään poliisit tulivat heti luoksemme ja kyselivät, keitä olemme. Kerroimme, että tulimme Buharesta, ja näytimme vapaaehtoistyöntekijäkorttimme. Sen jälkeen olimme tervetulleita vieraita. Meidät vietiin urheilukentälle, missä oli presidentti Nyerere ja paljon muita ihmisiä syömässä lehtereillä. Meille tarjottiin myös ruokaa, riisiä ja lihaa.

Kuva: Lasse Björkman
Presidentti Nyereren kotikylä Butiama.

Läheisyydessä oli silloin pieni kulttuurikeskus. Ajoimme sinne juomaan Fantat. Kun olimme ajamassa sieltä pois, tuli presidentti Nyerere seurueineen kävellen kohti kulttuurikeskusta. Pysähdyimme tien varteen ja otimme kypärät päästä. Kun presidentti Nyerere oli meidän kohdallamme, kumarsimme ja sanoimme: "Shikamoo Mwalimu", johon presidentti vastasi: "Marahaba". Presidentti Nyerere seurueineen jatkoi matkaa. Tien vieressä istui vanha nainen. Naiselle presidentti sanoi: "Shikamoo", johon tämä vastasi: "Marahaba".

Tämä oli hyvin opettava kokemus siitä, että vanhempia ihmisiä kunnioitetaan! Muutama päivä myöhemmin tuli Buharessa eräs presidentin seurueessa ollut nainen kertomaan meille terveisiä presidentti Nyerereltä, joka oli pitänyt meitä kohteliaina.

Lasse Björkman

Shikamoo = Kunnioittava tervehdys vanhemmalle ihmiselle, joka sanasta sanaan käännettynä tarkoittaa "kannattelen jalkojanne".

Mwalimu = Opettaja

Marahaba = Olen ilahtunut.