Suomi työskentelee vammaisten naisten ja nuorten oikeuksien puolesta Tansaniassa

Kansainvälisenä Vammaisten oikeuksien päivänä Suomen suurlähetystö nostaa esille vammaisten naisten ja tyttöjen oikeudet. Vammaisten kohtaama seksuaalinen ja sukupuolittunut väkivalta, sekä heidän puutteellinen pääsynsä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden pariin on vakava ongelma, joka koskettaa miljoonia naisia ja tyttöjä globaalisti ja myös Tansaniassa. Suomen tukema uusi hanke ’My Choice My Right’ pyrkii takamaan, että kaikilla naisilla ja tytöillä on mahdollisuus elää väkivallatonta elämää ja päästä tarvittavien palveluiden pariin. Hanke julkistettiin aihetta käsittelevän seminaarin yhteydessä.

Vammaiset naiset ja tytöt kohtaavat kaikista todennäköisemmin seksuaalista ja sukupuolittunutta väkivaltaa elämänsä aikana

Maailmassa on yli miljardi vammaista henkilöä, joista 80% elää kehittyvissä maissa. Tilastollisesti vammaisuus on yleisempää naisilla kuin miehillä. Puhuttaessa vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumisesta, on tärkeää huomata kuinka erilaiset yhteiskunnan fyysiset, rakenteelliset, asenteelliset tai viestinnälliset esteet johtavat vammaisten syrjintään. Vammaisuus yksistään ei siis estä elämästä aktiivista elämää vaan yhteiskunnan rakenteet.

Äärimmäisenä esimerkkinä tästä on vammaisten henkilöiden huomattava riski altistua seksuaaliselle ja sukupuolittuneelle väkivallalle ja hyväksikäytölle, joka on jopa 4-10 kertaa todennäköisempi kuin vammattomilla naisilla ja tytöillä. Stigma, syrjintä, puutteelliset palvelut ja fyysiset esteet tekevät palveluiden ja tiedon saamisen vaikeaksi tai mahdottomaksi vammaisille henkilöille. Sukupuolensa takia naiset ja tytöt kohtaavat enemmän syrjintää haitallisten sukupuolinormien ja yhteiskunnallisten rakenteiden johdosta. Vammaiset naiset ja tytöt ovat suuremmassa väkivaltariskissä sukupuolensa mutta myös vammaisuutensa takia, mikä johtaa moniperustaiseen syrjintään.

Tansaniassa vammaisten osuus väestöstä on 6.8%. Luku on huomattavasti WHO:n antaman globaalin keskiarvon alapuolella (15%). Tämän voi katsoa johtuvan vähäisemmästä tilastoinnista ja vammaisuuteen liittyvästä stigmasta. Tansanian vammaisista suurempi osa elää maaseudulla kuin kaupungeissa. Tansaniassa vammaiset ovat väestön kaikista syrjityin, köyhin ja marginalisoiduin ryhmä. Tansaniassa ei tällä hetkellä tilastoida seksuaalisen väkivallan tapauksia eroteltuna vammaisuuden mukaan. Varmaa tietoa ei siis ole, kuinka moni vammainen nainen tai tyttö kohtaa seksuaalista väkivaltaa, sukupuolielinten silpomista tai lapsiavioliittoja.

Mitä Suomi tekee asian hyväksi?

Yhdenvertaisuuden edistäminen erityisesti vammaisten ihmisten aseman vahvistamiseksi on yksi Suomen kehityspolitiikan läpileikkaavista tavoitteista. Vammaisten henkilöiden oikeuksien edistäminen on tärkeä osa Agenda 2030 tavoitteiden saavuttamista sekä äärimmäisen keskeinen ihmisoikeuskysymys. Vammaisten ihmisten ja heidän omien järjestöjensä kuuleminen ja osallistumisen varmistaminen kaikissa toimissa on Suomelle keskeinen periaate.

Nyt alkava hanke ’Chaguo Langu Haki Yangu’ – ’My Choice my right’ – hanke edistää kaikkien naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista ja kehollista koskemattomuutta. Hankkeen keskiössä on vammaisten naisten ja tyttöjen kohtaama seksuaalinen häirintä, sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja oikeuksien toteutumiseen liittyvien erityisesteiden ehkäiseminen ja niihin puuttuminen. Hankkeen budjetti on 5,25 miljoona euroa 3,5 vuodelle, ja hankkeen toteuttaa YK:n Väestörahasto (UNFPA) yhdessä tansanialaisten kumppaneiden kanssa.

  WarrenBright/UNFPATanzania

Kuva: UNFPA Tansania. (Warren Bright/UNFPATanzania, 2021)

Yhteistyötä inklusiivisesti ja yhdenvertaisesti

Vammaisten oikeuksien kunniaksi ja osana naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista kansainvälistä ’16 Days of Activism’ kampanjaa 17 tansanialaista ja suomalaista järjestöä sekä Suomen suurlähetystö Dar es Salaamissa järjestivät seminaarin vammaisten naisten oikeuksien puolesta. Järjestöjen suuri määrä takasi, että seminaarissa oli edustettuna kokonaisvaltaisesti vammaisjärjestöjä, vammaisten naisten järjestöjä ja vammaisten nuorten järjestöjä, joilla kaikilla on omat tarpeensa yhteisistä haasteista huolimatta. Seminaarin osallistujissa oli laaja joukko eri sidosryhmien edustajia: järjestöjä, uskonnollisia johtajia, sekä hallituksen ja paikallishallinnon edustajia.

 

Kuva: My Choice My  Rights -hankkeen virallinen julkistus (Maiju Palosaari, 2021)

Seminaarin pääjärjestäjä UNFPA osoitti esimerkillisesti, kuinka tapahtumia voi järjestää yhdenvertaisesti yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa, nothing about us without us –hengessä. Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi varmistamalla riittävien tulkkauspalveluiden saatavuus läpi tapahtumajärjestelyiden ja itse tapahtumassa. Seminaarin tuloksena syntyi yhteisvoimin työstetty suositus vammaisten naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistamiseksi täällä Tansaniassa. Kannustamme kaikkia kumppaneita työskentelemään yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa, jotta pystymme yhdessä löytämään oikeita ja toimivia ratkaisuja.

 

Suosituksen englanninkielinen versio (pdf, avautuu uuteen ikkunaan).

 

Teksi:

Maiju Palosaari

Kehitysyhteistyön koordinaattori