Ulkoministeriö avasi tietoyhteiskunnan huippukokoussivut


Lähestyvä YK:n tietoyhteiskuntaa käsittelevä huippukokous kokoaa kaikki tietoyhteiskunnan osallistujat saman pöydän ääreen. Suomessa valmisteluihin osallistuvien joukko kohtaa nyt toisensa ulkoministeriön verkkosivuilla, jonne on avattu WSIS (World Summit on the Information Society) -sivusto osoitteessa: formin.finland.fi/wsis(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kansainvälinen yhteisö vastaa tietoyhteiskunnan haasteisiin kaksiosaisella huippukokouksella, joista ensimmäinen järjestetään joulukuussa 2003 Genevessä ja toinen Tunisiassa vuonna 2005.

Huippukokous kokoaa ensimmäisen kerran yhteen kaikki asianosaiset: YK:n jäsenmaat, kansainväliset järjestöt, liike-elämän ja kansalaisjärjestöt. Kokouksen tehtävänä on kehittää yhteinen näkemys ja yhteisymmärrys tietoyhteiskunnasta, sopia sen johtavista periaatteista sekä hyväksyä toimintaohjelma tietoteknologian käyttämisestä kestävän kehityksen välineenä.

Huippukokous etsii ratkaisuja, joiden avulla kaikki yhteiskunnan jäsenet voivat käyttää hyväksi nykyaikaista tietoteknologiaa. Pääpaino on kehitysmaiden ongelmissa, kuten kehittyneiden ja kehitysmaiden välisen digitaalikuilun kaventamisessa. Tietoyhteiskuntaa ei kuitenkaan käsitellä pelkästään tästä näkökulmasta, vaan esille tulevat myös kaikille maille yhteiset haasteet, kuten yhä ajankohtaisemmaksi tullut tietoturvallisuus.

Suomen osallistumisesta vastaa ulkoministeriön johtama kansallinen valmisteluryhmä, jonka puheenjohtajana toimii ulkoasiainneuvos Asko Numminen, varapuheenjohtajana ulkoasiainneuvos Riitta Resch ja sihteerinä lähetystöneuvos Timo Heino. Valmisteluryhmässä ovat edustettuina keskeiset viranomaiset, talouselämä, työmarkkinaosapuolet, kansalaisjärjestöt ja korkeakoululaitos.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Timo Heino, ulkoasiainministeriö, puh: 160 55282.










YK
tietotekniikka
tietoyhteiskunta