Suurlähettilään tervehdys Singaporen suomalaisille

Hyvät suomalaiset Singaporessa, ajat ovat nyt kovin erikoiset. Se mikä vielä muutama viikko sitten oli tavanomaista arkea, on koronakriisin oloissa hankalaa, ehkä käytännössä mahdotonta tai kokonaan kiellettyä.

Tervehdys kaikille suurlähetystöstä Thomson Roadilta (no, käytännössä kotisohvaltani). Poikkeustilanne aiheuttaa huolta ja epävarmuutta arkeemme. Tilanne on kehittynyt nopeasti. Monella on huoli omasta tai läheisten sairastumisesta. Se että sukulaiset voivat olla toisella puolen maailmaa, ei helpota tilannetta. Myös kriisin talousvaikutukset ovat suuret, ja ehkä töiden jatkuminenkaan ei ole enää itsestään selvää. 

Uutiset, joita kuulemme eri puolilta maailmaa, ovat yleensä selvästi huonompia kuin mikä on tilanne Singaporessa. Täällä terveydenhuolto on kansainvälistä huipputasoa ja viranomaiset ovat kriisin alusta alkaen suhtautuneet tilanteeseen vakavasti. Toimenpiteet ovat olleet määrätietoisia ja tiedonvälitys avointa. Tilanne on kyetty pitämään kohtuullisesti hallinnassa.

Singaporessa ilmoitettiin perjantaina uusista viranomaismääräyksistä, joista useimmat tulevat voimaan tiistaina 7. huhtikuuta. Luonnollisesti niitä tulee noudattaa. Perusohjeena on pysyä mahdollisimman paljon kotona ja välttää tarpeetonta liikkumista kaupungilla. Keskeisimpiä Singaporen viranomaisten antamia ohjeistuksia on esimerkiksi Singaporen terveysministeriön(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) sivuilla samoin kuin Suomen suurlähetystön sivuilla ja Facebookissa.(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suurlähetystö toimii tällä hetkellä pääosin etätyömallilla. Suomalaisille kuuluvien välttämättömien kansalaispalvelujen antaminen suurlähetystöllä jatkuu ajanvarauksella. Hädässä olevien suomalaisten avustaminen on normaalitilanteessakin kaikkien Suomen edustustojen tärkeä tehtävä ja on luonnollisesti sitä myös nyt. Olemme olleet yhteydessä kaikkiin matkustusilmoituksen tehneisiin matkailijoihin, jotka ovat ilmoittaneet avuntarpeesta.

Suomalaiset tunnetaan kansana, joka suhtautuu vaikeisiinkin asioihin rauhallisesti ja käytännöllisesti, ”hötkyilemättä”. Tämä ominaisuus on nyt tarpeen, samoin kuin suomalainen yhteishenki. Määrätystä fyysisestä etäisyydestä huolimatta voimme olla toistemme tukena ja apuna henkisesti ja muutenkin. Sosiaalinen vastuullisuus ja terveenä pysyminen on apua muillekin. Osuvasti Singaporen suomalaisiin yhdistetään myös sisu.
Tarkka aikataulu ei ole kenenkään tiedossa, mutta jossain vaiheessa tilanne varmuudella kääntyy paremmaksi. Tästäkin kriisistä selvitään yhdessä.

Koko suurlähetystön puolesta,

Antti Vänskä
Suurlähettiläs