Romania: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaAjankohtaista
Koronarajoitukset on poistettu. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Yleinen hätänumero on 112.
Rikollisuus
Kaupungeissa ja turistikohteissa kannattaa olla valppaana etenkin taskuvarkaiden ja erilaisten huijareiden (valepoliisit, valelappuliisat, erilaiset rahanvaihtajat jne.) varalta. Verkossa tapahtuviin rahalähetyspyyntöihin kannattaa suhtautua epäilevästi.
Paikallisilla poliisiasemilla ei useinkaan puhuta englantia tai muuta vierasta kieltä. Näissä tapauksissa poliisiasema on velvollinen hankkimaan tulkin, joka pystyy kääntämään asiakkaan kertomuksen romaniaksi.
Matkustusasiakirjaa ei kannata pitää mukana kaupungilla kulkiessa. Sen sijaan passin kopio tai henkilökortti kannattaa pitää mukana, ja ne voi tarvittaessa näyttää virkamerkkinsä esittävälle virkapukuiselle poliisille.
Mikäli passi katoaa tai varastetaan, Bukarestissa ilmoitus tulee tehdä sen sektorin poliisiasemalle, jossa katoaminen/ryöstö on tapahtunut. Kaikkien poliisien yhteystiedot löytyvät linkistä: http://politiaromana.ro/ro/contact(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Julkinen liikenne toimii Romaniassa suhteellisen hyvin. Taksilla matkustaminen on edullista, mutta on suositeltavaa käyttää luotettavia yrityksiä (esimerkiksi Bukarestissa BlackCab, Bolt, Uber). Viralliset taksit ovat Bukarestissa keltaisia, ja niiden kyljessä on punainen lupalaatta. Matkan kilometrihinnan tulee näkyä auton etuovessa, ja taksamittarin tulee olla käytössä.
Maantieliikenne on Romaniassa teiden ja ajoneuvojen kunnosta sekä kaoottisesta liikennekulttuurista johtuen selvästi suurempi riskitekijä kuin Suomessa. Öiseen aikaan ajamista kannattaa välttää, sillä etenkin maaseudulla liikenteessä on myös hevosajoneuvoja. Rattijuopumuksen suhteen Romaniassa vallitsee nollatoleranssi, veren alkoholipitoisuuden tulee ajaessa olla 0.
Teiden huono kunto aiheuttaa jatkuvia yllätyksiä. Talvella teitä ei useinkaan aurata kunnolla, joten liikenteessä kannattaa olla hyvin varovainen. Marraskuun ja maaliskuun alun välisenä aikana talvirenkaiden käyttö on Romaniassa lain mukaan pakollista, mutta kaikissa autoissa ei välttämättä ole talvirenkaita. Ilman talvirenkaita ajamisesta sakotetaan. Nastarenkaiden käyttäminen on kiellettyä. Vuoristossa autoillessa lumiketjut ovat tarpeen talvella.
Maan rajaa ylittäessä kysytään yleensä auton dokumentit ja saatetaan pyytää vahvistamaan omistajuus. Autoa vuokratessa on turvallisinta käyttää tunnettujen, kansainvälisten ketjujen palveluja.
Pysäköityyn autoon ei kannata jättää omaisuutta näkyville, ja autolla ajettaessa on hyvä pitää ovet lukittuina lyhyilläkin matkoilla. Etenkin yöksi auto kannattaa mahdollisuuksien mukaan pysäköidä vartioituun paikkaan. Hälytyslaite, rattiin kiinnitettävä turvalukko ja lukittavat pultit renkaissa ovat suositeltavia.
Luonnonolot
Romaniassa kesät ovat yleensä kuumia ja talvella voi sataa lunta koko maassa. Mustanmeren rannalla ilmasto muistuttaa Välimeren ilmastoa. Talvella vuoristoseudulla liikkuessa tulee varoa lumivyöryjä.
Tulvat, joita esiintyy lähinnä keväisin ja alkukesäisin maan itä- ja koillisosissa, ovat lähes jokavuotinen ongelma. Paikallisia säätiedotuksia kannattaa seurata ja noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita.
Romania sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa:
https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Terveys
Terveysriskit Romaniassa eivät ole merkittäviä, mutta hygienian taso on Suomea alhaisempi. Kulkukoiria on paljon, ja niitä kannattaa välttää. Pureman sattuessa haava tulee heti huuhdella puhtaalla vedellä, hätätapauksessa vaikka mehulla. Lisäksi tulee ottaa välittömästi yhteys sairaalaan rabieslääkityksen saamiseksi (Bukarestissa Matei Balş -sairaala, +4(0) 21 201 09 80).
Sairaustapauksien ja varkauksien varalta kannattaa ehdottomasti hankkia matkavakuutus. Yksityiset lääkäriasemat eivät yleensä suostu suoraan laskuttamaan ulkomaista vakuutusyhtiötä, vaan käynti tulee ensin maksaa paikan päällä. Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maan lait ja käytännöt
Huumausaineiden suhteen vallitsee tiukka linja. Käytöstä tai hallussapidosta saa helposti vankeustuomion.
Mikäli alaikäinen matkustaa yksin tai toisen vanhemman kanssa, tulee varautua siihen, että rajaviranomaiset voivat pyytää lisäselvityksiä. Tämä koskee erityisesti Romanian kansalaisia sekä alaikäisiä, joiden vanhemmat ovat Romanian kansalaisia. Viranomaiset voivat pyytää nähtäväksi vanhemman/vanhempien suostumuksen matkaa varten. Mikäli alaikäinen matkustaa muun kuin vanhempansa kanssa, viranomaiset saattavat pyytää myös rikosrekisteriotteen.
Maahantulosäännökset
Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevasta linkistä:
Romanian Border Police (https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/home.html)
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yhteystiedot
Bukarestin-suurlähetystö
Sector 1
011832 BUCURESTI
ROMANIA
https://www.facebook.com/FinnishEmbassyBucharest(Linkki toiselle web-sivustolle.)
http://twitter.com/FinnishEmbRo(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://finlandabroad.fi/moldova
https://finlandabroad.fi/moldavien
https://www.linkedin.com/company/finnishembassybucharest/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.instagram.com/finland.romania.moldova/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].