Tribunalen meddelar sin dom i ett mål som gäller stöd för företagsverksamhet på landsbygden

Statsrådets kommunikationsavdelning
Pressmeddelande 660/2015

(Ursprungligen offentliggjort på finska 9.12)

Den 11 december meddelar tribunalen sin dom i en talan som Finland väckt mot kommissionen. Finland yrkar att kommissionens beslut om stöd för företagsverksamhet på landsbygden ska ogiltigförklaras.

Kommissionen fattade i december 2013 ett beslut, enligt vilket Finland delvis i strid mot bestämmelserna har beviljat stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling för anskaffning av begagnade maskiner och anordningar. Kommissionen krävde därför att Finland ska återbetala nästan en miljon euro till Europeiska unionen.

Finland väckte i februari 2014 talan vid tribunalen och yrkade att domstolen ska ogiltigförklara kommissionens beslut. I sin talan anser Finland att kommissionen har tolkat och tillämpat unionens förordning (EG) nr 1974/2006, där frågan regleras, på ett felaktigt sätt. Finland anser att villkoren för att stöd ska kunna beviljas från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling för anskaffning av begagnade maskiner och anordningar har fastställts korrekt i den nationella lagstiftningen.

Tvisten gäller de regler som gällde under programperioden 2007–2013. Om kommissionens beslut förblir i kraft, måste Finland återbetala det nämnda beloppet på nästan en miljon euro till unionen.

EU-domstolens domar kan läsas på domstolens webbplats www.curia.europa.eu, i regel den dag de avkunnats. Målets nummer är T-124/14.

Ytterligare information: Sami Hartikainen, lagstiftningsråd, tfn 0295 351 163, utrikesministeriet

EU
kansainvälinen oikeus