Passin katoaminen ulkomailla

  1. Jos passisi katoaa,  tee siitä heti rikos- tai katoamisilmoitus paikallisella poliisiasemalla. Useissa maissa on erityisiä turistipoliiseja, jotka ottavat ilmoituksia vastaan.
  2. Pyydä ilmoituksesta tai tutkintapöytäkirjasta itsellesi kopio. Tarvitset sitä myöhemmin, kun haet uutta passia ja mahdollista vakuutuskorvausta tai jos kadonnutta passia käytetään väärin. Suomen viranomaiset eivät tee virallisia passien katoamisilmoituksia puhelimitse saatujen ilmoitusten perusteella.
  3. Suomen kansalaisena voit hakea uutta passia minkä tahansa Suomen ulkomaanedustuston passinmyöntöpisteestä.
  4. Jos Suomella ei ole omaa edustustoa maassa, käänny toisen EU-maan puoleen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) hätämatkustusasiakirjan (Emergency Travel Document/ETD) saamiseksi kotimatkaa varten.

Entä jos kadonnut passisi löydetään?

Mikäli kadonneet viralliset asiakirjasi löytyvät myöhemmin, paikallinen viranomainen toimittaa ne yleensä Suomen edustustolle.

Huomaa, että kun passi on ilmoitettu anastetuksi tai kadonneeksi Suomen viranomaisille, sitä ei voi ottaa enää uudelleen käyttöön. 

Edustusto lähettää kuitenkin löytyneet asiakirjat Suomeen asiakirjat myöntäneelle viranomaiselle tai niiden haltijan asuinpaikkakunnan poliisille.