Sairastuminen tai kuolema ulkomailla

Suomen ulkomailla oleva edustusto, vakuutusyhtiösi ja matkatoimistosi opas voivat antaa lääkäreiden ja sairaaloiden yhteystietoja ulkomailla. Hätätapauksessa soita paikalliseen hätänumeroon.

Sairastuminen ulkomailla

Suomessa asuvalla on oikeus sairaanhoitoon oleskellessaan tilapäisesti toisessa EU- ja ETA-maassa tai Sveitsissä. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Sen voivat hakea Kelan toimistoista kaikki Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat henkilöt, jotka suunnittelevat lomamatkaa, opiskelua, työkomennusta tai työnhakua EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin.

Muista matkavakuutus

Yksityisen matkavakuutuksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) ottaminen on aina suositeltavaa, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ei kata erityishoidon tai kotiutusta vaativien sairas- ja kuolemantapauksien kuluja. Jos harrastat tapaturma-alttiita erikoislajeja (kuten laitesukellusta, vuorikiipeilyä, syöksylaskua), sinun on lisäksi hyvä erikseen tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi

Sairastapauksessa ota yhteys vakuutusyhtiösi vahinkopäivystykseen. He voivat antaa toimintaohjeita, ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin ja tarvittaessa järjestää kotiinkuljetuksen. Silloin kun lääkäri ei hyväksy ulkomaisen vakuutusyhtiön maksusitoumusta, lääkärimaksu on varauduttava maksamaan ensin itse.

Yksityishenkilöä koskevat asiat ovat luottamuksellisia. Sinä päätät itse, kenelle sairaustapauksestasi voidaan ilmoittaa. Jos sairastunut ei kykene ilmaisemaan itseään, tietoja voi luovuttaa vain lähiomaisille.

Mielenterveyden järkkyminen ulkomailla

Joskus esimerkiksi matkan rasitus, kulttuurierot tai erilaiset ristiriidat saattavat lisätä matkaajan henkistä kuormaa. Tästä voi aiheutua psyykkisiä oireita terveellekin henkilölle. Matkavakuutus (Linkki toiselle verkkosivustolle)on tästäkin syystä tärkeää pitää kunnossa sekä tarkistaa sen kattavuus.

Vieraissa oloissa voi olla vaikea saada apua mielenterveysongelmiin ja vaikeasti hoidettavien mielenterveysoireiden takia matka joudutaan joskus keskeyttämään.

Äkillisissä, traumaattisissa kriisitilanteissa (esim. onnettomuus, läheisen kuolema, ryöstön tai väkivallan uhriksi joutuminen) voit olla yhteydessä valtakunnalliseen Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)24/7 puh. +358 9 839 24 005.

Kuolemantapaus ulkomailla

Kuoleman kohdatessa ulkomailla, Suomen ulkomaanedustusto avustaa tarvittaessa vainajan hautaamiseen, tuhkaamiseen tai kotiuttamisen järjestämiseen liittyvissä toimenpiteissä vainajan lähiomaisten toiveiden mukaisesti. 

Edustuston henkilökunta saa ilmoituksen suomalaisen kuolemasta ulkomailla useimmiten kyseisen maan viranomaiselta, matkatoimiston oppaalta tai kunniakonsulilta. Edustusto ilmoittaa kuolemantapauksesta ulkoministeriölle, joka välittää tiedot edelleen poliisille Suomessa.

Vainajan kotiinkuljetus- ja hautajaisjärjestelyistä huolehtii hautaustoimisto.

Kuolemantapauksessa suomalainen matkustajavakuutus kattaa yleensä joko kotiutuskulut ulkomailta vainajan asuinpaikkakunnalle Suomeen tai paikalliset hautauskulut.

Jos vainajalla ei ollut vakuutusta, omaiset vastaavat kaikista kuluista. Kotiutuskulut Suomeen voivat olla varsin suuret.

Kuolemantapauksessa ministeriöön voi ottaa yhteyttä virka-aikana soittamalla vaihteeseen puh. +358 (0)295 350 000 tai virka-ajan ulkopuolella soittamalla päivystysnumeroon (09) 1605 5555.

Ilmoita kuolemasta myös väestötietojärjestelmään Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle).