Utrikesminister Soini deltar i utrikesrådets möte i Bryssel 

Pressmeddelande 282/2015
11.12.2015

EU:s utrikesministrar sammanträder i rådet för utrikes frågor den 14 december i Bryssel. Utrikesminister Timo Soini företräder Finland vid mötet. Mötet kommer att handla om EU:s östliga partnerskap, bekämpandet av terrorismen, Libyen, Irak och om samarbetet mellan EU och Turkiet i internationella frågor.

Under mötet diskuteras det fortsatta arbetet efter toppmötet i maj 2015 om det östliga partnerskapet samt EU:s östliga partnerläder. Avsikten är också att behandla den senaste tidens politiska utveckling i länderna.

Ministrarna kommer också att granska den externa dimensionen av terrorismbekämpning på basis av en lägesrapport av EU:s höga representant för utrikes frågor Federica Mogherini.

Under mötet diskuteras situationen i Irak och EU:s insatser i regionen. I diskussionen behandlas åtgärderna mot terrororganisationen ISIL och migrationsfrågor.

Under mötet får ministrarna också ta del av en aktuell rapport av FN:s generalsekreterares nyutnämnda särskilda sändebud i Libyen Martin Kobler. Avsikten är att lyfta fram olika synpunkter på de följande stegen i Libyens politiska process och hur alla olika parter kan engageras i fredsprocessen.

Under en informell lunch med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu diskuterar ministrarna samarbetet mellan EU och Turkiet i internationella frågor.

Före utrikesrådets möte kommer Finlands och Lettlands utrikesministrar att vara värdar för ett informellt frukostmöte för EU:s utrikesministrar och Vitrysslands utrikesminister med Vitryssland som tema.

I samband med utrikesrådets möte kommer också de nordiska utrikesministrarna att träffas för att utbyta information och stärka samarbetet kring flyktingkrisen och frågor som rör den okontrollerade migrationen samt åtgärderna för att ingripa i migrationens bakomliggande orsaker. 

Ytterligare information: Raili Lahnalampi, utrikesministerns kabinettchef, tfn +358 50 550 7546, och Sari Rautio, Europakorrespondent, tfn +358 295 351 534.

EU