Ministeri Vilén: Marokon ja Suomen kaupalliset suhteet monipuolistuneet


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén tapaa Suomessa 3. kesäkuuta vierailevan Marokon valtiovarainministeri Fathallah Oualaloun. Vierailu on jatkoa ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin viime syksynä tekemälle vienninedistämismatkalle Marokkoon. Keskustelut käsittelevät Suomen ja Marokon välisiä taloussuhteita ja mahdollisuuksia kaupan ja erityisesti investointien lisäämiseksi. Myös EU:n ja Välimeren maiden yhteistyöstä keskustellaan.

Suomen ja Marokon välinen investointisuojasopimus sekä kaksinkertaista verotusta estävän sopimuksen lisäpöytäkirja saataneen ratifioitua Suomessa ennen vuoden vaihdetta. Työvierailun aikana allekirjoitetaan myös Marokon hallituksen ja Pohjoismaiden investointipankin välinen sopimus pankin ja sen rahoitusoperaatioiden oikeudellisesta asemasta Marokon kuningaskunnassa.

Välimeren eteläpuolisista maista tarmokkaimmin ja parhain tuloksin viime vuosina talouttaan on kehittänyt Marokko. Vaikka Marokko on ollut sivussa suomalaisen teollisuuden kansainvälistymisen valtavirroista, sen myönteinen kehitys on jo heijastunut maiden välisiin kauppasuhteisiin. Suomen vienti Marokkoon kasvoi viime vuonna 60 prosenttia.

Suomen tavarakauppa Marokon kanssa on puolisen prosenttia Suomen kokonaiskauppavaihdosta, noin 75 miljoonan euron vuositasoa, ja vientivoittoista. Suomi vie matkapuhelimia, puutavaraa, säkkipaperia, erilaisia koneita ja hiukan elintarvikkeitakin, ja tuo puolestaan hedelmiä ja kasviksia, vaatteita ja sähköteknisiä laitteita noin 21 miljoonan euron arvosta.

Myös matkailuun liittyvät kysymykset ovat esillä ministereiden keskusteluissa. Suomalaisten talvimatkailu Agadiriin tasapainottaa hiukan kauppatasetta. Marokko kiinnostaa myös eläkeläisiä pitkäkestoisten talvimatkojen kohteena.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Kirsti Westphalen, puh: 040 5212385










EU