Islannin kauppa- ja teollisuusministeri Valgerdur Sverrisdottir työvierailulle Suomeen


Islannin kauppa- ja teollisuusministeri Valgerdur Sverrisdottir yhdessä puolisonsa Arvid Kron kanssa vierailee ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin kutsusta Rovaniemellä 26.-28. lokakuuta tutustumassa aluepolitiikkaan ja arktisen maatalouden menestymismahdollisuuksiin EU-olosuhteissa.

Ministerin seurueeseen kuuluu myös Islannin maataloustuottajien puheenjohtaja Ari Teitsson sekä asiantuntijoita kauppa- ja teollisuusministeriön lisäksi myös maatalousministeriöstä ja ulkoministeriöstä.

Islantilaisvaltuuskunta tutustuu sunnuntaina 27.10. arktisen maatalouden arkipäivään käymällä Rovaniemen lähettyvillä Sinetän kylässä maitotaloustilalla ja Nivankylässä porotilalla. Lapin TE-keskuksen edustajat selostavat islantilaisille aluepoliittista ohjelmaa ja käytäntöä Suomessa.

Helsingissä islantilaisvaltuuskunta tapaa vielä 28. lokakuuta MTK:n, maatalousministeriön ja ulkoministeriön edustajia.


Islanti on EFTA-maana ETA-sopimuksen kautta mukana EU:n sisämarkkinoilla. Kalastuselinkeino vastaa edelleen yli 50% Islannin viennin arvosta. Energiaomavaraisuus on maalämmön ansiosta korkea. Islanti on elintarvikkeiden nettotuoja. Omaa elintarviketuotantoa on maidon lisäksi nauta- ja lampaanliha- sekä siipikarja- tuotteissa. Islannissa maataloustuki samoin kuin kansantuote henkilöä kohti on OECD-maiden korkeimpia. Maatalouden harjoittajia oli 2001 väestöstä runsaat 3%, samalla kun maatalouden osuus kansantuotteesta oli vain 2%.


Lisätietoja: lehdistöavustaja Paula Parviainen, gsm 040-571 9370, ja erityisavustaja Ukko Metsola, gsm 040-751 5173.












EU
Islanti
maatalous