Suomen  opetussuunnitelma esillä Portugalissa

Suomen suurlähetystö järjesti yhteistyössä Suomen Madridin instituutin, Portugalin opetusministeriön ja Torres Vedrasin kaupungin kanssa opetustapahtuman 14.-15.3.2016. Torres Vedrasissa ja Lissabonissa järjestettyihin tilaisuuksiin osallistui Portugalin opetussektorin parissa työskenteleviä opettajia, koulujen rehtoreita ja paikallishallinnon edustajia. Opetushallituksen Jorma Kauppinen sekä Rajamäen koulun rehtori Marjaana Mäkinen saapuivat  Suomesta tilaisuuksiin puhumaan Suomen uudesta opetussuunnitelmasta ja sen käytännön toteutuksesta kouluissa. Lisäksi tilaisuuksissa esiteltiin kiusaamisen ehkäisyyn tähtäävää ohjelmaa KiVa-koulua, jota oli esittelemässä professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta.

Valtiosihteeri João Costa, Torres Vedrasin kaupunginjohtaja Carlos Bernardes ja Suurlähettiläs Outi Holopainen Torres Vedrasissa 14.3.2016 järjestetyssä opetustapahtumassa.

Suomen opetusjärjestelmä on jo vuosia saanut laajaa kansainvälistä huomiota, eikä Portugali ole tässä poikkeus. Kiinnostusta lisäsi toukokuussa 2015 paikallisessa viikkolehti Expressossa julkaistu artikkeli Suomen opetusjärjestelmästä ja uudesta opetussuunnitelmasta.(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Artikkeli toi aiheelle paljon huomiota ja kyselyjä suurlähetystöön. Päätimme tarttua aiheeseen ja järjestää yhteistyössä niin suomalaisten kuin portugalilaisten toimijoiden kanssa 14.-15.3. järjestetyt tapahtumat.

Torres Vedrasissa ja Lissabonissa vietettiin kaksi intensiivistä iltapäivää. Yleisö pääsi tutustumaan Suomen opetusjärjestelmään ja uuteen opetussuunnitelman, sekä kuulivat Suomessa kehitetystä KiVa-koulusta, jolla pyritään vaikuttamaan koulukiusaamiseen. Paikallista kontekstia toi Torres Verdasissa Padre Vítor Méliciasin koulussa aloitettu opetussuunnitelmakokeilu "O Farol". Esitykset herättivät yleisössä paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä. Suomi on esimerkki pienestä Euroopan toisella laidalla sijaitsevasta maasta, jonka koululaitos on samoin kuin Portugalissa globalisaation ja digitalisaation myötä uusien haasteiden edessä.

Tapahtumaan saatiin myös kolmen suomalaisen opetusalan yrityksen edustajat mukaan. TeacherGaming ja Psyon Games edustavat kasvavassa suosiossa olevia pelialan yrityksiä, Fountain Park tarjoaa puolestaan opetussektorin kehittämiseen ja suunnitteluun suunnattuja palveluja.

Suurlähetystö kiittää yhteistyökumppaneitaan, kaikkia osallistuneita puhujia sekä yleisöä. Tästä on hyvä jatkaa ja kehittää maidemme välistä yhteistyötä opetusalalla.

Ohjelma:

Tulevaisuuden koulu? – Suomen uusi opetussuunnitelma Portugalissa (avautuu uuteen ikkunaan)

Tapahtuman Power Point-esitykset:

Portugalin opetusministeriö(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)