Utrikesminister Erkki Tuomioja betonade betydelsen av det aktiva medborgarsamhället i Östersjöområdet


Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja är ett aktivt medborgarorganisationsfält ett tecken på fungerande demokrati. Med tanke på hållbar utveckling i Östersjöområdet är en livlig dialog mellan medborgare och beslutsfattare likaså mycket viktig. Under det finländska ordförandeskapet för Östersjöstaternas råd 2002-2003 har ett av de mest centrala teman varit att stödja medborgarorganisationernas verksamhet.

Minister Tuomioja, som höll sitt anförande i dag vid det tredje medborgarorganisationsforumet för Östersjöländerna, konstaterade att Östersjöområdet är ett av de mest dynamiska områdena i Europa för ekonomisk tillväxt. Tuomioja ser fram emot att i EU:s nya verksamhetsplan för den Nordliga Dimensionen, som berör åren 2004-2006, fästs speciellt uppmärksamhet vid den ekonomiska tillväxten och vid eliminering av fattigdomen i Östersjöområdet. Med tanke på den Nordliga Dimensionen poängterade minister Tuomioja initiativet till partnerskap inom social- och hälsovårdsområdet som är under planering och som syftar till att lösa allvarliga sociala och hälsomässiga problem på området.

Östersjöstaternas råd har alltsedan det grundades (1992) befrämjat den demokratiska organisationsverksamheten och understrukit mänskliga rättigheter och medborgarrättigheter. Det III medborgarorganisationsforumet för Östersjöländerna som organiseras i Åbo 8.-11.5.2003 har som teman bl.a. hållbar utveckling, jämställdhet, marginalisering, skapande av gemenskap och relationer mellan medborgarorganisationer och de offentliga makthavarna. Forumet är en viktig kanal när man vill få till stånd dialog mellan områdets regeringar och med medborgarsamhället. Över 40 finländska medborgarorganisationer har varit med i planeringen av Forumet. Republikens President, Tarja Halonen, är beskyddare av detta Forum.

Utrikesminister Tuomioja efterlyste i sitt tal också effektivare åtgärder för att befrämja jämställdheten mellan könen. Att uppnå jämställdhet är en politisk och social process som grundar sig på ett nytt slags tänkande, betonade Tuomioja. Ministern tog särskilt upp frågan om hållbar utveckling. I Östersjöområdet finns det ännu mycket att göra - till exempel att förebygga övergödning och att säkra oljetransporter. Med hänsyn till detta har speciellt Baltic 21 och medborgarorganisationssamarbetet en stor betydelse.

Finlands andra period som ordförande i Östersjöstaternas råd började i juni 2002. Rådet fungerar som ett forum för det politiska samarbetet. Forumets uppgift är att befrämja trygghet, stabilitet och välstånd i Östersjöländerna. Till rådet hör 11 medlemsländer inklusive Ryssland. Europeiska kommissionen deltar i rådets arbete. Rådet har knutit Ryssland samman med de europeiska strukturerna och det har speciellt befrämjat umgänget mellan Ryssland och de baltiska länderna.

Ytterligare information fås av:

Utvecklingssamarbetsråd Marja-Liisa Kiljunen, Utrikesministeriet/Enheten för den Nordliga Dimensionen, tel. 09-1605 6528 eller gsm. +358-40-755 6460












Foreign Minister Erkki Tuomioja: "Northern Dimension - Human Dimension?"