Ministeri Suvi-Anne Siimes: Lapsiasiainvaltuutetun virka valvomaan lasten etuja

"Lasten etua tulee valvoa päätöksenteossa nykyistä paremmin ja eri päätösten vaikutukset lapsiin tulee selvittää jo niiden valmistelun yhteydessä", vaati ministeri Suvi-Anne Siimes kirkon lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäivien avajaisissa Helsingissä tänään.

Ministeri Siimeksen mielestä jo vuosia vireillä olleen
lapsiasiainvaltuutetun viran perustaminen parantaisi selkeästi lasten asemaa maassamme. Hän toivoi, että virasta päätetään seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Siimes näkee lapsiasiainvaltuutetun tehtävät laajasti. Hänen mielestään valtuutetun tehtäviin tulee sisällyttää myös erilaisten lasten ja nuorten yhteiskunnalliseen asemaan vaikuttavien kansainvälisten ulottuvuuksien seuranta, joita ovat esimerkiksi kansainvälinen lapsikauppa ja sen ympärille järjestäytyneen pornografiateollisuuden sekä internetin ja massaviihteen tarjoama maailmankuva. Ministeri korostaa, että näitä asioita ei Suomessa nyt keskitetysti koordinoi kukaan. "Koordinointi sopisi hyvin juuri lapsiasiainvaltuutetun tehtäväksi", Siimes sanoi.

"Tänä päivänä perheet ovat muodoiltaan ja tarpeiltaan hyvin erilaisia. Ne myös elävät keskenään hyvin erilaisia elinkaaren vaiheita. Etenkin koululaisten ja nuorten asiat jäävät varsin vähälle huomiolle", Siimes totesi.

"Meillä jokaisella on velvollisuus puuttua vakaviin lapsen oikeuksien loukkauksiin, kuten lasten pahoinpitelyyn ja hyväksikäyttöön. Meillä kaikilla on vastuu siitä, että perustavat ihmisoikeudet, tärkeänä niistä oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen, toteutuvat sekä Suomessa että myös muualla maailmassa", ministeri Siimes muistutti.

Lisätietoja antavat virkamiessihteeri Johan Schalin 040-776 5028 ja tiedottaja Marja-Leena Suvanto (09) 1605 6379, sähköposti [email protected]. Kehitysyhteistyön verkkopalvelu(Linkki toiselle web-sivustolle.)