Ministeri Lehtomäki: Cancunin WTO-kokouksen on onnistuttava


Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki edusti Suomea OECD:n ministerikokouksessa Pariisissa 29.-30. huhtikuuta. Kokouksen keskeisinä teemoina olivat keinojen löytäminen talouskasvun vahvistamiselle, investointivirtojen lisääminen kehitysmaihin, OECD:n järjestöreformi sekä WTO:n kauppaneuvottelukierroksen näkymät ennen Cancunin ministerikokousta syyskuussa 2003.

Talouskasvua vahvistettava

OECD ennakoi jäsenmaidensa talouden kääntyvän hitaaseen kasvuun vuoden loppua kohden mentäessä. Yritysten ja kotitalouksien luottamuksen palauttaminen on kasvun käynnistymisen välttämätön edellytys.

”Irakin tilanne ei ole Euroopan maille mikään syy hyväksyä julkisen talouden vajeiden lisäämistä ja rakennejäykkyyksiä”, tiivisti Lehtomäki keskustelujen antia.

”Pitkän ajan kasvumahdollisuudet riippuvat pitkälti työllisyys- ja tuottavuuskehityksestä. Erityisesti Euroopassa on työllisyysasteita nostettava. Tämä edellyttää monenlaisia toimenpiteitä, mm. keskimääräisen eläkeiän nostamista, joustavampia ja paremmin toimivia työmarkkinoita, koulutustoimenpiteitä jne. Tuottavuutta voidaan kohottaa mm. uuden teknologian paremmalla hyödyntämisellä, työn uudelleen organisoinnilla ja kilpailun lisäämisellä”, totesi ministeri.

Suoria investointeja houkuteltava kehitysmaihin

Toinen kokouksen pääteemoista oli ulkomaisten investointien merkitys kehitysmaiden köyhyyden lieventämisessä. Ministerit totesivat, että investoinnit, kauppa ja kehitysapu (ODA) täydentävät toisiaan. Kehitysrahoituksen on toimittava katalysaattorina maan omalle kauppaa ja investointeja tukevalle kehitykselle. ODA:n rooli on keskeinen erityisesti vähiten kehittyneissä maissa (LDCs). On tärkeää luoda näihin maihin toimintaympäristö, joka houkuttelee kansainvälisiä investointeja. Tämä edellyttää sekä sosiaalisen että fyysisen infrastruktuurin rakentamista, ja tätä voidaan tukea virallisella kehitysavulla. Investointeja ei voi kuitenkaan pakottaa, ne menevät sinne missä on paras tuotto.

Virallista kehitysapua virtasi kehitysmaihin vuonna 2002 57 miljardia dollaria, kun suorien investointien määrä oli tähän nähden lähes nelinkertainen. Ongelmana on, että investoinnit jakaantuvat epätasaisesti: Kaikkein köyhimmät kehitysmaat (LDC) saavat kaikkiin kehitysmaihin suuntautuvasta investointipotista vajaat 2 prosenttia. ”Tähän ongelmaan yritimme löytää ratkaisuja”, ministeri Lehtomäki sanoi

OECD:n reformiprosessi valmiiksi vuodessa

Ministerit kehottivat järjestöä saattamaan reformiprosessinsa päätökseen ensi vuoden ministerikokoukseen mennessä. Neuvoteltavia kysymyksiä olisivat etenkin OECD:n roolin ja keskipitkän aikavälin prioriteettien nykyistä selkeämpi määrittely. Suomen OECD-suurlähettiläs Jorma Julin toimii selvitysmiehenä tässä aiheessa. Toimintaa on tehostettava siirtymällä tietyissä asioissa enemmistöpäätöksiin sekä muokkaamalla järjestön rakennetta. Järjestölle on myös luotava laajentumisstrategia. Nykyisin jäsenmäärä on 30. Venäjä on äskettäin uudistanut joitakin vuosia sitten tekemänsä jäsenyyshakemuksen. Kysymyksen ratkaisu tullee suuressa määrin riippumaan em. yleisestä laajentumisstrategiasta, jota koskeva keskustelu on vasta alkamassa. OECD:llä on Venäjän kanssa tällä hetkellä huomattavasti yhteistyötä.

WTO-kierros päätökseen aikataulussa

Ministerikokous piti tärkeänä WTO-kauppaneuvottelukierroksen loppuunsaattamista sovitun mukaisesti vuoden 2004 aikana. Monenkeskinen kauppajärjestelmä tarjoaa parhaan vaihtoehdon sekä teollisuus- että kehitysmaiden markkinoillepääsyedellytysten parantamiseksi ja sääntöjärjestelmän kehittämiseksi.

Cancunissa kuluvan vuoden syyskuussa pidettävässä WTO:n 5. ministerikokouksessa tarkastellaan neuvottelutilannetta ja luodaan pohjaa jatkotyölle. Tähän mennessä edistystä on saavutettu, mutta se on ollut epätasaista eri neuvottelualueiden välillä. Tärkeimmät ratkaistavat kysymykset koskevat maatalous- ja teollisuustuotteita koskevien neuvottelujen ehtoja, lääkkeiden saatavuutta ja kansanterveyttä sekä kehitysmaiden erityistarpeiden huomioimista. Sääntöjärjestelmän kehittämiseksi edellytetään päätöksiä myös mm. kauppaa ja kilpailua sekä kauppaa ja investointeja koskevista neuvotteluista. Palvelukaupan markkinoillepääsyneuvottelut on saatettu hyvään alkuun ensimmäisten neuvottelutarjousten jättämisen myötä.

Lisätietoja: lehdistöavustaja Paula Parviainen, gsm 040 5719370.


























OECD