Lähialueyhteistyö ja kansalaisjärjestöt

Ulkoasiainministeriön lähialueyhteistyön yksikkö järjesti perjantaina 14.joulukuuta kansalaisjärjestö-seminaarin "Non-Governmental Organisations in the Neighbouring Area". Seminaarin tavoitteena oli pohtia kansalaisjärjestöjen lähialueyhteistyön tulevia suuntauksia ja vahvistaa kansalaisjärjestöjen keskinäistä yhteistyötä. Seminaarissa pohdittiin mahdollisia uusia rahoituslähteitä sekä yhteistyömuotoja. Seminaarissa esiteltiin mm. EU:n Phare- ja Tacis-ohjelmat sekä Euroopan Neuvoston pienprojektiohjelma. Seminaarin avasi lähialueyhteistyöministeri Jan-Erik Enestam.

Ministeri Enestam totesi seminaarin avauspuheessaan lähialueyhteistyön vakiintuneen osaksi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä taloudellista yhteistyötä. Suomen lähialueilla eletään suurten muutosten aikaa, ja on tärkeää, että Suomen lähialueyhteistyötä kehitetään edelleen ja että siinä ovat mukana mahdollisimman laajat kansalaispiirit. Enestamin mukaan kansalaisjärjestöillä on tärkeä tehtävä kaikilla oikeusvaltion ja toimivan kansalaisyhteiskunnan aloilla toteutettavassa uudistustyössä. Lisäksi Baltian maiden pyrkiessä EU:n jäseniksi kansalaisjärjestöjen rooli on tullut entistä merkittävämmäksi. Ministeri toivoi suomalaisten kansalaisjärjestöjen suuntaavan toimintaansa Venäjän ja Viron lisäksi myös entistä enemmän Latviaan ja Liettuaan.

Seminaarissa esiintyi kansalaisjärjestökeskusten edustajia sekä asiantuntijoita Latviasta ja Liettuasta.

Ministeri Enestamin puhe englanniksi

Lisätietoja: projektiavustaja Reeta Alanko, puh. 1341 5567 ja yksikön päällikkö Markku Kauppinen, puh. 1341 5625, ulkoasianministeriö, lähialueyhteistyön yksikkö.